Γ.Στουρνάρας: Στόχος μας η μέγιστη δυνατή ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Σημεία της ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γιάννη Στουρνάρα, στο «Cruise Update at Posidonia 2012», στο πλαίσιο της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια 2012

• Γνωρίζω ότι παραβιάζω ανοιχτές θύρες. Αλλά θέλω να τονίσω με έμφαση αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Η κρουαζιέρα είναι για τη χώρα μας ιδιαίτερα σημαντική οικονομική δραστηριότητα με μεγάλη προστιθέμενη αξία.
• Μια σημαντική μεταρρύθμιση, ζητούμενο από
τον κόσμο της κρουαζιέρας εδώ και πολύ καιρό, έγινε τον Απρίλιο του 2012, με σκοπό να συμβάλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, με το Νόμο 4072/2012 υλοποιήσαμε την πλήρη άρση των περιορισμών στην παροχή υπηρεσιών καμποτάζ από πλοία που εκτελούν περιηγητικούς πλόες (κρουαζιέρα) και έχουν ως αφετηρία ελληνικό λιμένα. Τα πλοία με σημαίες τρίτων κρατών δύνανται πλέον να πραγματοποιούν πλόες χωρίς την υποχρέωση σύναψης ειδικής σύμβασης της πλοιοκτήτριας εταιρείας ή της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το πλοίο με το κράτος, δίχως να υπάρχουν άλλοι περιορισμοί, όπως η απαίτηση εφαρμογής της ‘αρχής της αμοιβαιότητας’ από το κράτος-σημαία, ή η ελάχιστη παραμονή σε λιμάνι.
• Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, όταν η ανάπτυξη της ναυτιλίας, των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στη χώρα μας, αλλά και του θαλάσσιου τουρισμού συνολικότερα παραμένουν παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην υπέρβαση της σημερινής κρίσης.
Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος νόμος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε θέματα ναυτιλίας, αποτελεί το πρώτο, αρχικό, θεσμικό βήμα.
Σε μια περίοδο δυσκολιών για τη νομοθετική διαδικασία, λόγω του σημαντικού νομοθετικού έργου που συνδέεται με τις υποχρεώσεις του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, και της προγραμματισμένης προσφυγής στις κάλπες, υποχρεωθήκαμε να συμπεριλάβουμε στο νόμο που υιοθετήθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο, μόνο θέματα και ρυθμίσεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Πετύχαμε, όμως, μια σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση που είχε συζητηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υλοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είχε, ήδη, επεξεργαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τις σκέψεις και προτάσεις που προϋπήρχαν για θεσμικά θέματα και τις παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Μετά από συστηματική διαβούλευση με τους φορείς και εκτεταμένη συνεργασία υπηρεσιακών παραγόντων και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, έχουμε έτοιμο ένα Σχέδιο Νόμου που θα εκσυγχρονίσει το πλαίσιο ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού.
Αναφέρω ενδεικτικά τα κεντρικά σημεία της αναμόρφωσης του πλαισίου του Θαλάσσιου Τουρισμού, που περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο και μπορεί άμεσα να ψηφίσει η προσεχής Βουλή. Είναι μέτρα, που διαφοροποιούν το ισχύον καθεστώς, διευρύνουν το εύρος και την ποικιλία των δραστηριοτήτων,
Keywords
Τυχαία Θέματα