Η τιμή του νομίσματος της Κίνας απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Η τεχνητή ρύθμιση της τιμής του εθνικού νομίσματος της Κίνας θα απειλήσει την εθνική οικονομία, εκτιμά ο διευθυντής του αυστραλιανού υπουργείου Οικονομικών Δρ Martin Parkinson. «Η νομισματική πολιτική της Κίνας ενισχύει τις πληθωριστικές τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά όσον αφορά την Αυστραλία η καταστολή του πληθωρισμού από την κυβέρνηση της ασιατικής χώρας θα επιδράσει αρνητικά τις εξαγωγές μας», εκτιμά ο κ. Parkinson

Στην πρώτη ομιλία του σε Αυστραλούς οικονομολόγους στο Σίδνεϊ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Δρ Parkinson εκτίμησε ότι
ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Γκίλαρντ για το νέο οικονομικό έτος υπόκειται σε πιέσεις από τη διεθνή οικονομία και ως εκ τούτου θα ήταν άσοφη η αύξηση των πιέσεων αυτών από μεγαλύτερες περικοπές των κρατικών δαπανών, διότι θα ανακόψουν την αναπτυξιακή πορεία της εθνικής οικονομίας.

«Έχω την αίσθηση ότι η άσκηση αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής βραχυπρόθεσμα θα δημιουργήσει τον κίνδυνο επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας». Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας αναπόφευκτα θα επιβραδύνει την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού και την επιστροφή στους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, που στοχεύει η κυβέρνηση για το οικονομικό έτος 2012-2013.

Ο Δρ Parkinson εκτιμά, ότι η Αυστραλία δεν μπορεί και δεν πρέπει να λάβει μέτρα για την άμβλυνση της εξάρτησης της Αυστραλίας από την Κίνα και δήλωσε αισιόδοξος για την καλή πορεία της αυστραλιανής οικονομίας.

«Ο όγκος των εξαγωγών μας στην Κίνα δεν είναι μεγαλύτερος από τον όγκο των εξαγωγών μας στην Ιαπωνία και δεν άκουσα κανένα να ομιλεί για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η εξάρτηση της οικονομίας μας από την Ιαπωνία» σχολίασε.

Το Κοινοπολιτειακό Θησαυροφυλάκιο εκτιμά, ότι η οικονομία της Κίνας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύρυθμα, παρά ταύτα το όφελος της Αυστραλίας τον επόμενο χρόνο θα είναι περιορισμένο, μετά τη σύγκριση του κόστους των προϊόντων που εξάγει η Αυστραλία στην Κίνα και αυτών που εισάγει από την ίδια χώρα.

Η οικονομία της Κίνας είναι τόσο μεγάλη, που αν τελματώσει θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμά ο ο Δρ Parkinson.
Keywords
Τυχαία Θέματα