Η ακροδεξιά και τα κόμματά της ανά χώρα

Οι πρόσφατες εκλογές στη Φινλανδία επιβεβαίωσαν μια τάση που είχε ήδη διαφανεί από τις ευρωεκλογές του 2009 - τα εθνικιστικά, ακροδεξιά ή λαϊκιστικά κόμματα απλώνουν την επιρροή τους στις χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ κάποια απ΄αυτά έχουν δρασκελίσει το κατώφλι της εξουσίας.

Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ο ευρωσκεπτικισμός και η ισλαμοφοβία, καθώς και η σκληρή στάση προς τους μετανάστες, ενώ κάποια απ΄αυτά συντηρούν νεο-ναζιστικές συμπεριφορές
και ιδεολογίες. Η οικονομική κρίση και μεταναστευτική πίεση από την ταραγμένη περιοχή της βόρειας Αφρικής έχουν ευνοήσει την εξάπλωση του ακροδεξιού ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που σταδιακά χάνει τον χαρακτήρα της «ανοιχτής κοινωνίας», την κουλτούρα της πολυπολιτισμικότητας και της ανοχής και σιγά-σιγά αποκτά τα ευρωπαϊκά «κόμματα του τσαγιού», που υπερασπίζονται την περιχαράκωση, την αυθεντικότητα της καταγωγής και καταγγέλλουν την αναδιανεμητική λειτουργία της ΕΕ.

Ας δούμε ποιά είναι τα κυριότερα απ΄αυτά:

Ολλανδία- Το ρατσιστικό κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς καταγγέλλει τους μουσουλμάνους μετανάστες και τη χρήση της μαντήλας, ενώ συγκρίνει το Κοράνι με το βιβλίο του Χίτλερ «ο Αγών μου». Στις εκλογές του 2010 συγκέντρωσε 15% των ψήφων και ήρθε τρίτο κόμμα παρέχοντας τη στήριξή του στην κυβέρνηση μειοψηφίας που σχηματίσθηκε από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους.

Βουλγαρία- Το ξενοφοβικό κόμμα Αττάκ είναι γνωστό για τη ρητορεία του εναντίον των Ρομά (τους οποίους απειλεί να κάνει “σαπούνι”) και τις προτάσεις του για διάλυση των καταυλισμών και την εφαρμογή σκληρών πολιτικών στη μειονότητα των τσιγγάνων. Στις εκλογές του 2009 έλαβε 9,4% και ήρθε τέταρτο κόμμα. Ενδεικτική της ιδεολογίας που παράγει το κόμμα, ήταν η επιστολή του Ντ.Στογιάνοφ (στελέχους του Αττάκ) στην Ευρωβουλή, ως αντίδραση στην πρόταση βράβευσης Ουγγαρέζας ευρωβουλευτή (καταγωγής Ρομά) με τις χαρακτηριστικές φράσεις «στη χώρα μου υπάρχουν χιλιάδες τσιγγανοπούλες πιο όμορφες και με λίγη τύχη μπορείς να τις αγοράσεις από τα 12-13 τους. Οι καλύτερες, φτάνουν τα 5.000 ευρώ το κομμάτι»...

Ρουμανία- Κατά την άποψη του Κόμματος της Μεγάλης Ρουμανίας, που το 2004 απέσπασε το 13,5% των ψήφων και 31 έδρες στη Βουλή, η μείζων απειλή για τη χώρα είναι οι Εβραίοι, αλλά επίσης “εχθροί του έθνους” είναι η ουγγρική μειονότητα και οι Ρομά. Ωστόσο, στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2008, το Κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας δεν κατόρθωσε να περάσει το κοινοβουλευτικό “κατώφλι” του 5%.

Ουγγαρία- Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik (Κίνημα για μια καλύτερη Ουγγαρία) μπήκε στη Βουλή για πρώτη φορά στις εκλογές του 2010 συγκεντρώνοντας 12.1%, ενώ ήδη διέθετε τρείς ευρωβουλευτές. Ο πολιτικός του λόγος χαρακτηρίζεται από την πολεμική του προς τους μετανάστες και τους εβραίους, καθώς και την έμφαση σε θέματα ασφάλειας, ενώ διατηρεί την παραστρατιωτική οργάνωση “Ουγγρική Φρουρά” - η οποία συνηθίζει τις ένστολες παρελάσεις για επίδειξη πυγμής.

Αυστρία- Το ακροδεξιό κόμμα της Ελε
Keywords
Τυχαία Θέματα