Η αντιπολίτευση της Φινλανδίας αποφασίζει

Η Φιλανδία ενδέχεται να επικυρώσει το σχέδιο οικονομικού δανεισμού της Πορτογαλίας, αλλά η απόφαση θα εξαρτηθεί πλέον από τη θέση που θα τηρήσει η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση, ανακοινώθηκε σήμερα από κοινοβουλευτικές πηγές.

Όπως τόνισε ο Κίμο Σάσι, βουλευτής της κυβερνητικής Εθνικής Συμμαχίας του πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν και επικεφαλής της επιτροπής που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Πορτογαλία, τόνισε πως στη συμφωνία για την εκταμίευση του πακέτου δανεισμού ενδέχεται να υπάρξει μνεία για την ανάγκη της ύπαρξης και του ρόλου των επενδυτών, δίκην συμβιβασμού με την
αντιπολίτευση για να υπερκερασθούν οι αντιδράσεις.

«Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP) πούνε όχι, αυτομάτως αυτό σημαίνει πως η Φιλανδία θα πρέπει να πει όχι στο σχέδιο δανεισμού», τόνισε ο Σάσι.

«Πιστεύω πως μετριοπαθείς προτάσεις από τα κόμματα θα ληφθούν υπ’ όψη», τόνισε ο Σάσι, που ερωτηθείς για τους ξένους επενδυτές δήλωσε πως «αυτό αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις, συνεπώς είναι πιθανόν τα κόμματα να κάνουν προτάσεις επ’ αυτού». Πάντως από τις δηλώσεις του Σάσι δεν κατέστη δυνατόν να διευκρινισθεί εάν οι προτάσεις τούτες αφορούν μία δεσμευτική ρήτρα για την εκταμίευση του πακέτου δανεισμού, ή θα αποτελεί έναν απλό διακοσμητικό όρο, μία μη δεσμευτική αναφορά.

Το SDP, το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα επ’ αυτού του ζητήματος (από τις 14:40, ώρα Ελλάδος), αναμενόταν να εκφράσει την υποστήριξή του στο σχέδιο για την Πορτογαλία παρά τις επιφυλάξεις που είχε προβάλλει πρόσφατα, εκτιμά ο Σάσι σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο φιλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT.

Το τρίτο σε δύναμη χώρα, το εθνικιστικό Αληθινοί Φιλανδοί έχει ανακοινώσει ήδη πως δεν πρόκειται να εγκρίνει τη βοήθεια προς την Πορτογαλία. Η Φιλανδία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που απαιτεί την έγκριση του Κοινοβουλίου της για να στηρίξει το σχέδιο δανεισμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα