Η "διαίρεση της παραγωγής πετρελαίου" πιθανή μόνο στα χαρτιά

Το Κατάρ φάνηκε πρόθυμο να διευκολύνει την πώληση του πετρελαίου από την περιοχή που ελέγχεται από τους εξεγερμένους στη Λιβύη, ανοίγοντας την προοπτική μιας κατάτμησης του ενεργειακού πλούτου της χώρας, ενώ ένα κινούμενο στρατιωτικό μέτωπο την κόβει ήδη στα δυο.

Για τους ειδικούς, η διαίρεση του λιβυκού πετρελαίου είναι τεχνικά εφικτή ανάμεσα στο δυτικό τμήμα
υπό τον έλεγχο του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, και το ανατολικό που κυριαρχείται από την αντιπολίτευση.

Αλλά, όπως διαβεβαιώνουν, η επιλογή αυτή φαίνεται δύσκολο να εφαρμοστεί πολιτικά.

"Θα πρέπει να υπάρχει μια απρόσκοπτη διεθνής συναίνεση", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραφίκ Λάτα του Middle East Economic Survey (MEES). "Και μια συνολική δέσμευση των μερών να τηρήσουν μια συμφωνία προς την κατεύθυνση αυτή".

Η πρόκληση, όμως, είναι το μέγεθος: Η Λιβύη παράγει λιγότερο από το 2% του πετρελαίου παγκοσμίως, αλλά διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική, μεταξύ 40 και 60 δισ. βαρέλια. Και η ποιότητα του πετρελαίου της, με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, και εύκολο στην εκμετάλλευση του, εκτιμάται από τα διυλιστήρια.

Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι κύριοι καταναλωτές του λιβυκού αργού, αλλά επίσης και του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω ενός αγωγού κατά μήκος των συνόρων της Τυνησίας, και φθάνει στην Ιταλία, κάτω από τα νερά της Μεσογείου.

Μια γρήγορη μελέτη ενός χάρτη των κοιτασμάτων πετρελαίου εξηγεί γιατί η υπόθεση μιας χωριστής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της ανατολικής και δυτικής Λιβύης έχει γοητεύσει το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο (CNT), το όργανο της αντιπολίτευσης.

"Από τεχνική άποψη, είναι απολύτως εφικτό, και είναι ένας αγώνας για φυσικούς πόρους ανάμεσα στην Τριπολίτιδα (δυτικά ) και την Κυρηναϊκή (Ανατολικά)", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε η Μαργκερίτα Παολίνι, μια ειδικός του περιοδικού Διεθνών Σχέσεων Limes, που εδρεύει στη Ρώμη.

Οι εξεγερμένοι ελέγχουν στο ανατολικό τμήμα τα κοιτάσματα της περιοχής του Σαρίρ καθώς και τις εγκαταστάσεις διύλισης και εξαγωγής στο Τομπρούκ και τη Βεγγάζη, και αυτή η δραστηριότητα αντιπροσωπεύει περισσότερο από τα δύο τρίτα των εσόδων του πετρελαϊκού τομέα της Λιβύης.

Οι "νομιμόφρονες" ελέγχουν τα κοιτάσματα της περιοχής του Ελ Φέελ και τις εγκαταστάσεις της Ζαουίγια και της Τρίπολης.

Η περιοχή της Σαχάρας στην καρδιά της χώρας παραμένει ανεκμετάλλευτη, αλλά το υπέδαφός της είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Και είναι στην παράκτια περιοχή αυτής της έκτασης της ερήμου--όπου βρίσκονται τα αμφισβητούμενα διυλιστήρια και οι τερματικοί σταθμοί, όπως εκείνοι της Ρας Λανούφ και της Μπρέγκα--όπου κινείται το μέτωπο των μαχών μεταξύ ανταρτών και νομιμοφρόνων.

Εάν ο συνταγματάρχης Καντάφι κατάφερε να αντισταθεί στις διεθνείς πιέσεις, είναι σε αυτήν την κεντρική περιοχή, ανατολικά της γενέτειράς του, Σύρτης, όπου θα έπρεπε
Keywords
Τυχαία Θέματα