Η εκδίκηση της «γυφτιάς»

Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Αλήθεια ποιος είναι ο εμπνευστής της διαβόητης φράσης «λεφτά υπάρχουν» που προεκλογικά εκστόμισε και έκανε κεντρικό σύνθημα του ο Γιώργος Παπανδρέου;
Αναμφισβήτητα την ευθύνη φέρει ακέραια ο (ανεπαρκής περί τα οικονομικά) σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο γιατί την συμπεριέλαβε στην προεκλογική ρητορική του αλλά και γιατί επέλεξε ως συνεργάτη του το συγκεκριμένο άνθρωπο.
Ωστόσο έχει σημασία- ιστορική
αξία- να γνωστοποιηθεί κάποτε ποιος ήταν αυτός που κατόρθωσε σε μόλις δύο χρόνια να τσακίσει την κυβέρνηση, να απαξιώσει τον πρώην Πρωθυπουργό και (αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο από όλα) να σπρώξει την ταλαντευόμενη χώρα στην άβυσσο…
Για το ΠΑΣΟΚ ούτε λόγος. Δεν υπάρχει πλέον. Επήλθε σύντηξη του… πυρήνα. Ποσοστά πρωτόγνωρα που προέρχονται κυρίως από ανθρώπους οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν και να αποδεχθούν ότι άλλο η προσωπική μοίρα των κάθε φορά ηγετών, άλλο το κόμμα και άλλο η παράταξη!
Το φθινόπωρο του 2009 όλα ήταν προδιαγεγραμμένα. Ο Γιώργος Παπανδρέου νομοτελειακά θα γινόταν πρωθυπουργός. Ο Κώστας Καραμανλής γνωρίζοντας το μέγεθος και την έκταση της επερχόμενης κρίσης που- κυρίως ο ίδιος με την τραγική πολιτική του – προκάλεσε δεν έβλεπε την ώρα και τη στιγμή να παραδώσει τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου.
Τι λοιπόν έκανε το Γιώργο Παπανδρέου να ενσωματώσει στο δημόσιο λόγο του την λαϊκιστική και άκρως επικίνδυνη λαϊκιστική κορώνα;
Ανασφάλεια, αδημονία, άγνοια…
Η μήπως ήταν απλά ένας ασυλλόγιστος πολιτικός οπορτουνισμός…
Και μετά την πρωτοφανή εκλογική νίκη των 11 μονάδων, ήρθε η ώρα της συγκρότησης κυβέρνησης.
Ο Μάγος του Οζ
Ο Πρωθυπουργός υπό το άγχος της παρουσίασης νέων προσώπων και μιας απροσδιόριστης ριζοσπαστικής κουλτούρας, αγνόησε τις παλιές κομματικές καραβάνες και αντ` αυτών επέλεξε ανθρώπους χωρίς γνώση, επάρκεια, παρρησία.
Πρίγκιπες, μεγαλωμένοι στο εξωτερικό με περγαμηνές από τα καλύτερα πανεπιστήμια, που όμως αγνοούσαν την ελληνική πραγματικότητα και ουδέποτε αισθάνθηκαν την ανάγκη- έστω για λόγους αυτοάμυνας- να κατανοήσουν τις ιδιαίτερες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες.
Σε αυτούς προστέθηκαν και γραφικές φιγούρες βγαλμένες από το γνωστό παραμύθι «ο μάγος του Οζ».
Ο Τενεκεδένιος που δεν είχε καρδιά, το Σκιάχτρο που δεν είχε μυαλό αλλά και το Λιοντάρι που του έλειπε η τόλμη. Οι φίλοι μαζί, ενωμένοι, θα βάλουν στόχο να φτάσουν στην χώρα όπου κατοικεί ο Μάγος του Οζ. Το ταξίδι στη Σμαραγδούπολη, δεν είναι εύκολο. Είναι μακρύ και οι αχώριστοι πλέον φίλοι δεν είναι μόνοι τους. Τους ακολουθεί η κακιά Μάγισσα που διαρκώς τους βάζει τρικλοποδιές.
Στο παραμύθι οι αχώριστοι φίλοι θα πετύχουν το στόχο τους. Στην Ελλάδα του 2011, τη μαγική χώρα, οι φίλοι θα ξεχωρίσουν, η παρέα θα διαλυθεί και οι οδοιπόροι θα διαλέξουν ο καθένας τη στράτα του. Το δικό του δρόμο.
Ακόμα επιλέγουν
Διαστάσεις ιλαροτραγωδίας προσέλαβε η διαδικασία στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού opengοv . Πέραν του γεγονότος ότι εκφυλίστηκε από τ
Keywords
Τυχαία Θέματα