Η ενταξιακή πορεία της Σερβίας

Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε σε ομιλία του ενώπιον του Κοινοβουλίου στο Βελιγράδι στις 29 Μαρτίου δήλωσε ότι η Σερβία μπορεί να ελπίζει «σε μία θετική γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το αίτημά της για ένταξη στην ΕΕ και ενδεχομένως και σε καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει με σοβαρότητα στις μεταρρυθμίσεις που ζήτησε η Επιτροπή στην έκθεση προόδου για το 2010». Η σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής αναμένεται φέτος το φθινόπωρο. «Έχουμε ένα κοινό ενδιαφέρον να δούμε τη Σερβία να γίνεται η επόμενη
καλή είδηση για τη διεύρυνση της ΕΕ μέσα στο 2011. Αυτό θα αποτελούσε καλή είδηση για τη Σερβία, την περιοχή και την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φούλε.

Στη συνέχεια προσδιόρισε ότι η Επιτροπή αναμένει την επίτευξη προόδου στους έξι ακόλουθους τομείς: την αναμόρφωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, τη βελτίωση της λειτουργίας των ανεξάρτητων ρυθμιστικών οργάνων, τον καθορισμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών. Τέλος ο κ. Φούλε πρόσθεσε δύο επιπλέον θέματα: τη συνέχιση του διαλόγου με την Πρίστινα για το θέμα του Κοσόβου με θετικό πνεύμα και την πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Keywords
Τυχαία Θέματα