Η επιτυχία του ΕΣΠΑ και ο κ.Μιχ.Χρυσοχοϊδης

«Καταφέραμε να πετύχουμε και να υπερβούμε το στόχο της απορρόφησης του ΕΣΠΑ για το 2011, φέρνοντας, όπως δηλώσαμε και δεσμευθήκαμε στις αρχές του 2011, το ΕΣΠΑ ένα χρόνο μπροστά, και απορροφώντας έτσι ένα πολύ μεγάλο ποσό που ξεπερνάει τα 3,3 δις ευρώ, εισροές οι οποίες ήρθαν στα Ταμεία του κράτους και στη συνέχεια έχουν διανεμηθεί στις επιχειρήσεις», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.
Όπως τόνισε ο υπουργός η απορρόφηση για φέτος έφτασε τα 3,389 δις ευρώ ενώ ο στόχος του Μνημονίου ήταν 3,35 δις ευρώ. Παράλληλα, η απορρόφηση συνολικά του ΕΣΠΑ έχει φτάσει το 31,5% σε σχέση με το 3,5% που ήταν στο τέλος του 2009. Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την υπερκάλυψη και του νέου στόχου απορρόφησης για το 2012, τον οποίο έθεσε στα 4 δις ευρώ.
Η επιτυχία, σύμφωνα με τον υπουργό, οφείλεται σε 3 παράγοντες:

Πρώτον, το ξεμπλοκάρισμα των γραφειοκρατικών διαδικασιών, έτσι ώστε οι όποιες δυσκαμψίες και αγκυλώσεις να πάνε στο περιθώριο, και να απορροφηθούν περισσότεροι πόροι. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε τη διαδικασία των πληρωμών μεταξύ υπηρεσιών Υπουργείου, της Τράπεζας της Ελλάδος και των Διαχειριστικών Επιτροπών. Η διαδικασία αυτή διαρκούσε 35 ήμερες, ενώ τώρα μειώθηκε στη μία μέρα.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι, όπως τόνισε ο υπουργός, ότι «κατορθώσαμε με πολιτικό θάρρος και με ανυποχώρητη πολιτική απόφαση, ν’ απεντάξουμε έργα – φαντάσματα, και να βάλουμε στη θέση τους ζωντανά, ώριμα έργα τα οποία άρχισαν ήδη και δημοπρατούνται». «Ακούσατε την κα Μέρκελ, τον κ. Μπαρόζο, ακούσαμε πολλούς από σας, δημοσιογράφους, ακούσαμε πολλούς Ευρωπαίους επισήμους να λένε ότι στην Ελλάδα λιμνάζουν 15 δις. Είχαν δίκιο. Γιατί είχαμε 8 δις περίπου απολύτως νεκρές εντάξεις, εικονικές και ονομαστικές ουσιαστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «δεν υπάρχει πουθενά κανένας Δήμος της χώρας, καλλικρατικός Δήμος που να μην εκτελούνται αυτή τη στιγμή ή να μην προκηρύσσονται, ή να μην προετοιμάζονται έργα του ΕΣΠΑ».

Ο τρίτος παράγοντας για τον κ. Χρυσοχοΐδη είναι ότι «κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και αυτή τη στιγμή μπορούμε να ζητάμε οτιδήποτε θέλουμε». Ο υπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχημένη διαπραγμάτευση και την ουσιαστική κατάργηση της εθνικής συμμετοχής, καθώς και την ολοκλήρωση μέσα στον Ιανουάριο του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για το δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μέχρι τον Ιούνιο του νέου ταμείου για τη δανειοδότηση των μεγάλων έργων.

Παράλληλα, ο υπουργός έκανε ευρεία αναφορά για το ζήτημα των συνεχών περικοπών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Ζούμε σε μια χώρα με βαθιά ύφεση και δυστυχώς κάθε φορά που θέλουμε να εξοικονομήσουμε δαπάνες, πάμε σε μια πολύ εύκολη πηγή. Και η εύκολη πηγή είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Μάλιστα,
Keywords
Τυχαία Θέματα