Η Ινδία πετρέλαιο απο το Ιραν σε...Ρουπίες!

Το Ιράν συμφώνησε να πληρωθεί απο την ΙΝδία για το πετρέλαιο που της δίνει σε ποσοστό 45% σε...ρουπίες και οχι σε δολάρια - και μάλιστα απευθείας απο Ινδικές Τράπεζες χωρίς την διαμεσολάβηση του διεθνούς πιστωτικού συστήματος! Αυτά όλα σύμφωνα με πηγές της The Indian Express. Η Τράπεζα
που επελεγη απο Ινδια και Ιράν για την "παράκαμψη" είναι η UCO, με έδρα στην Καλκούτα (ανατολική Ινδία) και μιλάμε για 12,68 δις δολ το χρόνο! Μέχρι τώρα σε ρουπίες η Ινδία πλήρωνε μονο το 20% των εισαγωγών της σε πετρέλαιο και το άλλο 80% το πλήρωνε σε δολάρια μέσω της Τουρκικής Τράπεζας Turkiye Halk Bankasi (η οποία επίσης χάνει το 25% του τζίρους της). Ως γνωστόν η Τουρκία "παίζει ενεργά" στα παιχνίδια της περιοχής με το Ιράν και τις ΗΠΑ και η Ινδία ήθελε την απεξάρτηση της απο την Τουρκία και τα τραεζικά της "κανάλια"(που χρησιμοποιεί - ή τουλάχιστον να μειώσει τον βαθμό συμμετοχής τους).
Οπως είναι γνωστό το πετρελαϊκό εμπάργκο κατα του Ιραν στόχο έχει να "πνίξει" την κεντρική τράπεζα του Ιραν, να την αφυδατώσει απο χρήματα ώστε να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν (και οχι μόνο). Η Ινδία προμηθεύεται το περισσότερο πετρέλαιο απο την Σαουδική Αραβία και μετά απο το Ιράν (περίπου το 12% των αναγκών της - επίσημα). Δηλαδή 400.000 βαρέλια την ημέρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα