Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σήμερα

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σήμερα το πρωί στις αγορές συναλλάγματος έναντι του δολαρίου, λόγω της πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία και της φημολογίας ότι η ιρλανδική τράπεζα Allied Irish Bank δεν θα κατέβαλε προγραμματισμένη για σήμερα πληρωμή τόκων ομολόγου της.

Η ιρλανδική τράπεζα ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι θα πληρώσει τους τόκους που αντιστοιχούν στο κουπόνι του ομολόγου. Η ισοτιμία του ευρώ μειώθηκε το πρωί κατά 0,2% στα 1,416
δολάρια - χθες κινήθηκε πάνω από τα 1,42 δολάρια - ενώ στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειες.

Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας συνεδριάζει σήμερα για να εγκρίνει την τελευταία δέσμη μέτρων μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος που ανακοίνωσε η σοσιαλιστική Κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας, ενώ ο Πρωθυπουργός κ. Ζοζέ Σόκρατες έχει απειλήσει να παραιτηθεί, αν απορριφθούν τα μέτρα από την Αντιπολίτευση.

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν περιμένουν σημαντική εξασθένηση του ευρώ, καθώς η ΕΕ είναι κοντά σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρύτερα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της τον επόμενο μήνα.

"Η κατάσταση στην Πορτογαλία έθεσε εμπόδιο στο ράλι του ευρώ με την υποψία ότι η Κυβέρνηση μπορεί να παραιτηθεί σήμερα και ότι η αβεβαιότητα που θα προκύψει μπορεί να ωθήσει τη χώρα σε διάσωση", είπε στο πρακτορείο Ρόιτερ αναλυτής της τράπεζας BNP Paribas, προσθέτοντας: "Δεν νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη για την αγορά. Μπορεί να δούμε μία υποχώρηση του ευρώ κάτω από τα 1,41 δολάρια, αλλά δεν νομίζω ότι θα πάει πολύ παρακάτω. Η ΕΚΤ έκανε σαφές ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης".

Η φήμη για αδυναμία πληρωμής τοκομεριδίου της Allied Irish Bank προκάλεσε και αύξηση της απόδοσης των ιρλανδικών ομολόγων σε ύψος - ρεκόρ για την εποχή του ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της Ιρλανδίας, όπως και της Ελλάδας και της Πορτογαλίας συνέβαλε σημαντικά η απόφαση του Συμβουλίου Eurogroup τη Δευτέρα για το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος θα ισχύσει από τα μέσα του 2013 και θα προβλέπει τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους καθώς και τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος της.

Τα σχέδια για τον ΕΜΣ ήταν γνωστά από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά τώρα αναμένεται η επίσημη έγκρισή τους από το Συμβούλιο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες. Οι επενδυτές ανησυχούν, επειδή ο ΕΜΣ θα έχει καθεστώς προτιμώμενου επενδυτή, που σημαίνει ότι οι ιδιώτες θα πληρωθούν τελευταίοι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους. Η απόδοση των τριετών ιρλανδικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 55 μονάδες βάσης στο 10,53%, ενώ των τριετών πορτογαλικών αυξήθηκε κατά 20 μ.β. στο 7,25% και των τριετών ελληνικών κατά 35 μ.β. στο 16,40%.
Keywords
Τυχαία Θέματα