Η Κούβα βάζει στην...άκρη τον κομμουνισμό

Οι κομμουνιστικές αρχές επεξέτειναν το δικαίωμα και στους ιδιώτες Κουβανούς να προσλαμβάνουν εργατικό δυναμικό για το σύνολο των επαγγελμάτων που αφορούν μη κρατικούς τομείς, κάτι που μέχρι σήμερα ίσχυε μόνον για ορισμένες δραστηριότητες, αναφέρουν σήμερα τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Έως σήμερα το δικαίωμα για την πρόσληψη απασχολουμένων επιτρεπόταν μόνον για 83 από τις 178 επαγγελματικές δραστηριότητες των ελευθέρων επαγγελμάτων.

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να επεκτείνει σε όλες τις δραστηριότητες του μη κρατικού τομέα την άδεια πρόσληψης εργαζομένων και επίσης αποφάσισε να κάνει πιο ευέλικτη την ιδιωτική απασχόληση», τονίζεται στο επίσημο ανακοινωθέν που αναπαράγεται από την επίσημη εφημερίδα του ΚΚ Κούβας, Γκράνμα.

Η επέκταση της άδειας προσλήψεων απασχολουμένων αναμένεται να αποδειχθεί πολύτιμη για τον αγροτικό τομέα: οι ιδιώτες αγρότες και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί έως σήμερα δεν είχαν το δικαίωμα να προσλαμβάνουν εργατικά χέρια, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να παραλύει κάθε δυνατότητα και ευελιξία στην παραγωγή.

Το μέτρο αυτό στοχεύει επίσης στην καλλίτερη απορρόφηση των πολυάριθμων κρατικών υπαλλήλων που πρόκειται να απολυθούν στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα.

Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσαν οι κουβανικές αρχές προβλέπουν την κατάργηση ενός εκατ. θέσεων εργασίας στο δημόσιο --επί συνόλου 4,2 εκατ. εργαζομένων-- μέσα στην επομένη 5ετία.

Πάνω από 300.000 φυσικά πρόσωπα επέλεξαν την ελεύθερη απασχόληση, εκ των οποίων οι μισοί αμέσως μετά τη διεύρυνση, τον περασμένο Οκτώβριο, των κριτηρίων εργασίας για τα 178 επαγγέλματα που «άνοιξαν» στον ιδιωτικό τομέα.
Keywords
Τυχαία Θέματα