"Η Κύπρος μας πρέπει να είναι πάνω από τις ιδεολογίες"

"Το κλειδί για τη λύση στο Κυπριακό είναι η Άγκυρα, δεν είναι οι ηγέτες της τουρκοκυπριακής κοινότητας διότι οι εντολές για τη στάση των Τουρκοκυπρίων έρχονται από την Αγκυρα και αυτό είναι ξεκάθαρο", τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης.

"Το ξεκαθάρισε άλλωστε πρόσφατα ο κ. Ερντογάν όταν οι Τουρκοκύπριοι ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν την ταυτότητα τους
ως Κύπριοι και για να αντιδράσουν κατά των καταπιεστικών οικονομικών μέτρων, που η Αγκυρα παίρνει σε βάρος τους", ανέφερε τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Ερντογάν ήταν "κυνικός και τόσο προσβλητικός για την αξιοπρέπεια των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, οι οποίοι αντέδρασαν ακόμη περισσότερο διότι είναι και αυτοί Κύπριοι και οι Κύπριοι παρόλα τα δεινά έχουν την αξιοπρέπεια τους".

Ο κ. Χριστόφιας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελση Χριστόφια, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου και τα υπόλοιπα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας επισκέφθηκε την Κυπριακή Κοινότητα, όπου έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από εκατοντάδες Κυπρίους.

"Στην Κύπρο δυστυχώς η ενότητα είναι στα ζητούμενα. Μας έχουν κυριεύσει και πάλι τα αισθήματα της φιλοδοξίας και της πολυδιάσπασης. Και έρχομαι εδώ και θα μεταφέρω το πάθος σας για την ενότητα, το πάθος σας για μια Κύπρο ενωμένη" τόνισε.

Πρόσθεσε ότι "η Κύπρος μας και η υπόθεσή της πρέπει να είναι πάνω από κόμματα και ιδεολογίες, τουλάχιστον όσο υποφέρει από την κατοχή του τουρκικού στρατού και την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, όσο υποφέρει από τον εποικισμό. Και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας είναι αγανακτισμένοι από τον κίνδυνο να χάσουν την κυπριακή τους ταυτότητα διότι Κύπριοι είναι και αυτοί όπως και εμείς".

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τόνισε: "υπολόγισα ότι μαζί με τον κ. Ταλάτ, ο οποίος τότε ήταν ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, θα ήταν λιγότερο δύσκολο - αλλά όχι εύκολο - να βρούμε κοινή γλώσσα, διότι αγωνιστήκαμε μαζί για την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και κάποτε είχαμε ταυτόσημες θέσεις. Το λέω και ας το ακούσει ο κ. Ταλάτ, ο οποίος ασκεί σκληρή κριτική δυστυχώς. Ακουσα ότι θα έρθει στην Αυστραλία. Να τον ακούσετε, να μιλήσετε μαζί του, να ακούσει και εκείνος τις απόψεις τις δικές σας, αλλά και των Τουρκοκυπρίων", παρότρυνε τους ομογενείς.

Πρόσθεσε ότι στο περιθώριο του γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, συνάντησε την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων Μελβούρνης, οι οποίοι παρακάθονταν στο γεύμα προσκεκλημένοι του πρωθυπουργού και εξέφρασαν στον Πρόεδρο την περηφάνια τους για την ταυτότητα τους ως Κύπριοι.

"Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να θεωρούνται συναγωνιστές μας. Ετσι ήταν ο κ. Ταλάτ, λίγα χρόνια πριν ως ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Διαμορφώσαμε ταυτόσημες θέσεις για τη λύση στο Κυπριακό και είναι καταγραμμένα σε ντοκουμέντα και κοινά ανακοινωθέντα αυτά.
Keywords
Τυχαία Θέματα