Η κυβέρνηση στη Σομαλία θέλει παράταση της θητείας

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Σομαλίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σχεδιάζει να αναβάλει τις εκλογές για το 2012, επικαλούμενη την ανάγκη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης ασφάλειας, κίνηση που βάθυνε την διένεξή της με το κοινοβούλιο.

Μια συμφωνία που είχε συναφθεί το 2009 προέβλεπε ότι η εντολή της σημερινής κυβέρνησης και της βουλής της Σομαλίας θα έληγε την 20ή Αυγούστου
εφέτος, όταν υποτίθεται ότι θα ψηφιζόταν νέο Σύνταγμα και θα διενεργούνταν εκλογές.

Τον Μάρτιο η μεταβατική κυβέρνηση παρέτεινε τη θητεία της για άλλον ένα χρόνο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια στην μάχη εναντίον των ισλαμιστών, ενώ και η βουλή παρέτεινε την εντολή της.

«Οι υπουργοί της κυβέρνησης υπογράμμισαν ότι οι εκλογές είναι αδύνατο να γίνουν λόγω της έλλειψης ασφάλειας», ανέφερε κυβερνητικό ανακοινωθέν. «Αυτή η απόφαση ενισχύει την προηγούμενη απόφασή μας οι εκλογές να αναβληθούν για ένα χρόνο».

Ο ΟΗΕ είχε καλέσει να διεξαχθούν εκλογές για να δοθεί ένα τέλος στη μεταβατική περίοδο, αλλά παραμένει ασαφές το πώς θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές στην καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Ο πρόεδρος Σέιχ Σαρίφ Σέιχ Άχμεντ και η μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνησή του θεωρούνται από πολλές χώρες της Δύσης ως η καλύτερη δυνατή επιλογή για την αποκατάσταση της τάξης στη χώρα όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος επί δύο δεκαετίες.

Ο Άχμεντ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να διεκδικήσει και δεύτερη θητεία στο θώκο.

Το Σάββατο ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός δεν κατάφεραν να πείσουν τη βουλή να εγκρίνει την παράταση της θητείας της κυβέρνησης και την αναβολή των εκλογών. Η κυβέρνηση ανέφερε πως οι βουλευτές δεν εμφανίστηκαν σε προγραμματισμένη συνάντηση για να επιλυθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.

«Δεν έχει εγκριθεί από τη βουλή άρα είναι παράνομη. Η κυβέρνηση μπορεί μόνο να προτείνει», δήλωσε ο βουλευτής Ισμαήλ Άχμεντ αναφερόμενος στην απόφαση να αναβληθούν οι εκλογές.
Keywords
Τυχαία Θέματα