Η λανθασμένη αγορά και εγκατάσταση κλιματιστικών κοστίζει ακριβά

H λανθασμένη εγκατάσταση κλιματιστικών, αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες των προβλημάτων κλιματικής μεταβολής και θερμικής υποβάθμισης της Αθήνας, αλλά και των άλλων ελληνικών μεγαλουπόλεων, με δυσάρεστες συνέπειες τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την τσέπη, αλλά και την υγεία των πολιτών.

Σε έκθεσή του, το Συμβούλιο Αστικού Πρασίνου, εκτιμά ότι μόνο στη Νέα Υόρκη χάνονται 130-180 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, εξαιτίας της λανθασμένης τοποθέτησης
κλιματιστικών.

Ο λόγος είναι ότι τα κενά που δημιουργούνται γύρω από τις μονάδες, επιτρέπουν τη διαφυγή αέρα, με αποτέλεσμα την άσκοπη σπατάλη ενέργειας. Παράλληλα, αυξάνεται η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά 375.000-525.000 επιπλέον τόνους.

Χωρίς να υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία για την Ελλάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντίστοιχη εικόνα για τη χώρα μας είναι απογοητευτική.

«Αν και πριν από δύο χρόνια, με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικαταστήθηκε ένα σημαντικό ποσοστό των κλιματιστικών στην Ελλάδα, μέχρι και πριν το 1996, επιτρεπόταν στον οποιονδήποτε να εγκαταστήσει ένα κλιματιστικό, χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρά λάθη στις εγκαταστάσεις, σ'Α όλη τη χώρα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης, αερισμού και κλιματισμού, Στέλιος Παππάς. Προσθέτει δε ότι «ακόμα και σήμερα, πολλά καταστήματα ηλεκτρικών, στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος του προϊόντος, αναθέτουν την εγκατάσταση σε μη καταρτισμένους τεχνικούς, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρές παραλείψεις και δυσλειτουργίες, σε βάρος των καταναλωτών», ενώ εξηγεί πως «ειδικά στα νέα τεχνολογίας μηχανήματα, εάν υπάρχει κενό αέρος κατά την τοποθέτησή τους, πράγμα πολύ σύνηθες, μπορεί να χαθεί μέχρι και το 50% της απόδοσής τους».

Ο καταναλωτής χρειάζεται να κάνει μία σωστή έρευνα αγοράς, πριν αγοράσει κάποιο κλιματιστικό, έτσι ώστε να επιλέξει το κατάλληλο μηχάνημα για τον αντίστοιχο χώρο.

«Ένα μηχάνημα ενεργειακής κλάσης «Α» ή ινβέρτερ, είναι 30% πιο ακριβό από τα κοινά, ωστόσο μέσα σε έξι μήνες γίνεται απόσβεση αυτής της διαφοράς από την εξοικονόμηση ενέργειας, αφού καταναλώνει 30 με 40% λιγότερο ρεύμα», λέει ο κ. Παππάς και επισημαίνει ότι «είναι πολύ σημαντικό να αγοράζουμε το μηχάνημα που χρειαζόμαστε και αντιστοιχεί στο χώρο που θέλουμε να το εγκαταστήσουμε κι όχι αυτό που θέλουν να μας πουλήσουν, έτσι ώστε να εξοικονομούμε ενέργεια και να μην πετάμε τα χρήματά μας».

Η σωστή τοποθέτηση και συντήρηση του κλιματιστικού είναι το ίδιο σημαντική με την αγορά του.«Ο καταναλωτής πρέπει να απαιτεί από το κατάστημα την εγκατάσταση του μηχανήματός του, από κάποιον ειδικό ή να απευθύνεται ο ίδιος σ'Α έναν. Από εκεί και πέρα, είναι δικιά του ευθύνη να καλεί τους ειδικούς για τη συντήρηση και την απολύμανσή του, μία φορά το χρόνο, για την καλή λειτουργία του κλιματιστικού και για την υγεία του ίδιου», λέει ο κ. Παππάς, και σημειώνει ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τη
Keywords
Τυχαία Θέματα