Η Ρωσία θα δώσει δάνειο στη Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χορηγήσει δάνειο ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα του, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή οικονομική κρίση. "Το συζήτησα με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Ανατόλιεβιτς Μεντβέντεφ. Με κάλεσε στο τηλέφωνο. Διαπραγματευόμαστε με τη Ρωσία ένα δάνειο σταθεροποίησης για να στηρίξουμε το λευκορωσικό ρούβλι", είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με την υπηρεσία
Τύπου της προεδρίας.

Η Μόσχα είναι έτοιμη να δώσει "περίπου 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια εφόσον προφανώς, υπογράψουμε την αρμόζουσα συμφωνία", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει καμία περαιτέρω διευκρίνιση για τους όρους και τις προϋποθέσεις του δανείου. Επίσης, η Ρωσία προτίθεται να δώσει στο Μινσκ άλλα 3 δισ. δολάρια ως προκαταβολή για την αγορά λευκορωσικών προϊόντων.

"Συνολικά μας κάνει έξι εκατομμύρια και κάτι, είναι αρκετά για φέτος, όχι μόνο για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση αλλά και για να έχουμε επαρκή αποθέματα σε χρυσό και νόμισμα", πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Λευκορωσίας, Μιχαήλ Μιασνίκοβιτς, είχε επιβεβαιώσει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και αφορούν δύο δάνεια συνολικού ύψους "μεταξύ 6 και 6,5 δισ. δολαρίων".

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι οι δύο πρόεδροι "αντάλλαξαν απόψει για διμερή θέματα".

Να σημειωθεί πάντως ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι φέτος προβλέπεται να δοθεί στη Λευκορωσία μόνο 1 δισ. δολάρια, χρήματα τα οποία μάλιστα δεν θα δοθούν από τη Μόσχα αλλά από την Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα στην οποία μετέχουν πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Ο Κούντριν κάλεσε επίσης τη Λευκορωσία να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν χρειάζεται περισσότερα χρήματα.

Ο Μιασνίκοβιτς άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα προσφυγής στο ΔΝΤ. "Τον Ιούνιο το Ταμείο θα κάνει μια νέα αποστολή στη Λευκορωσία. Το θέμα (του δανείου) δεν είναι στην ημερήσια διάταξη αλλά διαβλέπουμε μια ανάπτυξη των σχέσεων με αυτόν τον αναγνωρισμένο διεθνή οργανισμό", είπε.

Η Λευκορωσία, την οποία κυβερνά με σιδηρά πυγμή εδώ και 17 χρόνια ο Λουκασένκο, αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της είναι απύθμενο και τα νομισματικά αποθέματά της εξατμίζονται. Καθώς δεν διαθέτει φυσικούς πόρους, εξαρτάται απόλυτα από τις εισαγωγές. Οι εξαγωγές της είναι ελάχιστες και η εσωτερική κατανάλωση δεν μπορεί να καλύψει το χάσμα. Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι αρχές έχουν τροποποιήσει κατ' επανάληψη τη συναλλαγματική πολιτική τους από τις αρχές του έτους και προχώρησαν σε ραγδαία υποτίμηση.

Ο Λουκασένκο, που επικρίνεται σφοδρά για τις δαπάνες στις οποίες προχώρησε κατά την προεκλογική εκστρατεία του τον περασμένο Δεκέμβριο και την πολιτική παραχώρησης ευνοϊκών δανείων, υπογράμμισ
Keywords
Τυχαία Θέματα