Η στρατηγική του Β.Βενιζέλου

Η συμμετοχή των 240.000 μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου, έκανε πολλούς στην Ιπποκράτους να αναθαρρήσουν και να βλέπουν με διαφορετικό μάτι τις επικείμενες εκλογές. Είναι τέτοια η ικανοποίηση, ώστε και αυτός, ακόμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας
στην πρώτη του ομιλία, ως Πρόεδρος του Κινήματος στην Κ.Ο., έκανε λόγο για «νίκη και πρωτιά» του Κινήματος.
Βεβαίως οι συγκεκριμένοι τόνοι και οι εκφράσεις, χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο για να ανυψωθεί το καταρρακωμένο φρόνημα του Κινήματος και λιγότερο διότι διεκδικεί να είναι πρώτο κόμμα. Έμπειρα στελέχη τόνιζαν ότι αυτό που, κατά βάση, θα επιδιωχθεί, είναι η δεύτερη θέση και με όσο γίνεται μικρότερη διαφορά από τη ΝΔ, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι το πρώτο κόμμα, παρά τις όποιες απώλειες θα έχει και θα είναι σημαντικές.
Άλλωστε όσο πιο μικρή είναι η διαφορά με τη ΝΔ, τόσο περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν θα βρεθεί υπό το εκβιαστικό δίλημμα να στηρίξει ή όχι μια κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, θέμα το οποίος έχει ήδη δημιουργήσει τριβές στο εσωτερικό του Κινήματος και μεταξύ στενών συνεργατών του κ. Βενιζέλου.
Το ΠΑΣΟΚ θα «βόλευε» μια ήττα με μικρή διαφορά, ώστε να τεθεί και πάλι το θέμα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας είτε υπό τον Λουκά Παπαδήμο και πάλι είτε και από πολιτικό πρόσωπο. Ο κ. Βενιζέλος θα επιθυμούσε να είναι τέτοιος ο συσχετισμός των δυνάμεων που θα του έδινε πολλές πιθανότητες να σχηματίσει ο ίδιος κυβέρνηση, κατά τον κύκλο των διερευνητικών εντολών.
Σε περίπτωση, πάντως, που η ΝΔ θα είναι κοντά στην αυτοδυναμία, το ΠΑΣΟΚ θα έχει σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος επιμένει στη θέση του για στήριξη ακόμα και μιας κυβέρνησης υπό τον Α. Σαμαρά. Το ακριβώς αντίθετο υποστηρίζει ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ανάλογα, τελικά με το αποτέλεσμα, ίσως θα πρέπει να αναμένονται καταλυτικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος μετά την εκλογή του στη θέση του Προέδρου, ασχολείται επισταμένα με τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει την προεκλογική περίοδο. Αυτό θα αφορά στο στίγμα που θα θελήσει να δώσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ για να απευθυνθεί στη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του, ένα στίγμα που θα είναι ανανεωμένο και θα ενσωματώνει αυτό που ο κ. Βενιζέλος ονομάζει «νέο αφήγημα».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εμείνει στη γραμμή της συγνώμης, χωρίς, ωστόσο, να κάνει κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής συζήτησης τα λάθη της διετίας, όπως θα επιθυμούσαν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Φλωρίδης, οι οποίοι τηρούν αποστάσεις και τώρα.
Το ΠΑΣΟΚ θα απευθυνθεί στους πολίτες θέτοντας πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία θα τους ζητήσει να απαντήσουν με την ψήφο τους. Μεταξύ αυτών των ερωτημάτων θα είναι:
- Ποιος μπορεί να διευθύνει πολιτικά τη χώρα;
- Ποιος μπορεί να διαπραγματεύεται με αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία;
- Ποιος μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας;
- Ποιος κινείται χωρίς το
Keywords
Τυχαία Θέματα