Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών «έχει ζουμί»

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΡΤΗ

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που θα συζητήσουν οι τρεις πολιτικοί στη σημερινή τους σύσκεψη, είναι πιθανό να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων, οι οποίες μπορεί να μην οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης, αλλά σε κάθε περίπτωση, αν δεν υποχωρήσουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, οι εξελίξεις που θα προκύψουν από μια τέτοια διαφωνία θα είναι σημαντικές.
Το ΠΑΣΟΚ έχει, μεν, σηκώσει ψηλά το
αντιρατσιστικό, όπως και η ΔΗΜΑΡ, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό. Το Σάββατο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος έθεσε θέμα γενικότερης λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά και των προσώπων που την αποτελούν.
Το θέμα αυτό δεν έχει τύχει της ανάλογης, με τη σοβαρότητά του, δημοσιότητας. Πιθανόν διότι η κυβέρνηση και η ΝΔ έχουν εστιάσει και για επικοινωνιακούς λόγους, αποκλειστικά στο αντιρατσιστικό, ενώ και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ δεν έχει υπάρξει καμία σχετική αναφορά, προφανώς διότι πρόκειται για ένα θέμα που θέτει το ΠΑΣΟΚ.
Από την άλλη, ούτε τα μέσα ενημέρωσης αξιολόγησαν ως σημαντικό το θέμα. Ίσως διότι ο κ. Βενιζέλος έχει αναφερθεί κι άλλες φορές σε αυτό και σε άλλα, όπως στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης ή στην ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, αλλά κάθε φορά συναντούσε την απροθυμία του κ. Σαμαρά να συζητήσει τέτοια θέματα και κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποχωρούσε.
Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. η στάση αυτή επισημάνθηκε από τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος ρώτησε τον κ. Βενιζέλο μέχρι πότε το ΠΑΣΟΚ θα θέτει τα θέματα αυτά, ποιο είναι το χρονικό όριο.
Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στη λειτουργία της κυβέρνησης, στη συνεδρίαση της Κ.Ε., ήταν αρκετά θυμωμένος. Αν ο θυμός του δεν ξεθυμάνει, όπως έγινε στο παρελθόν, τότε, σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς παραμείνει πιστός στην μέχρι τώρα τακτική της μη συζήτησης, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις με αφορμή το αντιρατσιστικό. Ήδη ο κ. Βενιζέλος έστειλε το μήνυμα προς τον κ. Σαμαρά συναντώμενος με τον κ. Ρουπακιώτη, τον οποίο συνάντησε το μεσημέρι για να δείξει ότι στηρίζει και τον ίδιο και το νομοσχέδιο.
Είναι χρήσιμο να δει κάποιος τη συλλογιστική του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενός ανθρώπου που δεν συγκρούεται εύκολα, όπως την εξέθεσε στη δευτερολογία του στην Κ.Ε.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος «θέλουμε να κατατεθεί το νομοσχέδιο για να είναι κοινή πρωτοβουλία των τριών κομμάτων και της κυβέρνησης, γιατί έχει θεσμική υποχρέωση η κυβέρνηση ως πολιτειακό όργανο να δείξει την ευαισθησία της στα θέματα αυτά». Είπε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να λειτουργήσει το συνταγματικό τόξο, ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις εθνικής ενότητας.
Από την πλευρά της η ΝΔ επιμένει ότι η νομοθεσία του 1979 με τις λίγες τροποποιήσεις της καλύπτει το θέμα, ενώ, σήμερα, διοχέτευσε στον Τύπο την πληροφορία ότι η γνωμοδότηση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής λέει ακριβώς το ίδιο, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψηφιστεί ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο θεωρεί ότι δημιουργεί «ιδιώνυμο αδίκημα».
Το ερώτημα είναι αν ο κ. Σαμαράς θα κινηθεί στη γραμμή που ακολουθεί, όχι εν αγνοία του προφανώς, το κόμμα του οποίου ηγείται ή θα προσπαθήσει να συνεννοηθεί με τους άλλους δύο αρχηγούς και να βρεθεί μια φόρμουλα που θα επιτρέψει να προχωρήσει το νομοσχέδιο, έστω με κάποια καθυστέρηση και ορισμένες αλλαγές.
Τι θα κάνει, όμως, το ΠΑΣΟΚ αν ο κ. Σαμαράς δεν δώσει την έγκρισή του και θεωρήσει ότι η υφιστάμενη νομοθεσία είναι αρκετή για την αντιμετώπιση του προβλήματος και η κυβέρνηση δεν καταθέσει το νομοσχέδιο;
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βενιζέλος στην Κ.Ε., το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση νόμου που έχει ήδη καταθέσει το ίδιο και να τεθεί σε ψηφοφορία. Αν αυτό το τηρήσει ο κ. Βενιζέλος, τότε αρχίζουν οι εξελίξεις. Ο ίδιος είπε στην Κ.Ε. ότι «δεν θέλουμε να καταφεύγει κανείς και σε άλλα κόμματα για να σχηματίσει πλειοψηφία αν δεν χρειάζεται».
Αν ο κ. Βενιζέλος θεωρήσει ότι στην περίπτωση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου «χρειάζεται» να καταφύγει και σε άλλα κόμματα, τότε θα επιδιώξει μια συμφωνία ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ ίσως και Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά σε καμία περίπτωση στη Χρυσή Αυγή, ενώ δεν μπορεί να εκτιμηθεί τι θα κάνει με το ΚΚΕ, το οποίο αν προσεγγιστεί είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει σημαντικές αλλαγές.
Αν όλα αυτά συνδυαστούν με μια άποψη που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τότε θα έχουμε σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στην κυβερνητική συνεργασία.
Σύμφωνα με την άποψη αυτή, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δεσμευτεί ότι θα στηρίζει οτιδήποτε έχει σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών, αλλά σε όλα τα άλλα θέματα θα καταθέτει τις δικές του προτάσεις και θέσεις και θα αναζητεί κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες προκειμένου να μην εισπράττει εκείνο τη φθορά και τις επιλογές της ΝΔ, η οποία, κατά τον κ. Βενιζέλο, συμπεριφέρεται ως η κυβέρνηση να είναι μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ.
Αυτό συνδυάζεται και με την επαναφορά της άποψης πολλών στελεχών ότι πρέπει να αποσύρει τα στελέχη του από την κυβέρνηση στην οποία θα παρέχει κοινοβουλευτική στήριξη στις νομοθετικές της πρωτοβουλίες αναφορικά με τις υποχρεώσεις της χώρας και σε όποιες άλλες συμφωνεί.
Όλα θα εξαρτηθούν από δύο παράγοντες. Από τη στάση του κ. Σαμαρά και από το κατά πόσο ο κ. Βενιζέλος εννοούσε όσα είπε στην Κ.Ε. και δεν θα κάνει πίσω για μια ακόμα φορά.
Keywords
Τυχαία Θέματα