Η υποψηφιότητα Λαγκάρντ "δεν θα υποστηριχθεί"

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Μπενουά Αμόν, δήλωσε σήμερα ότι η υποψηφιότητα της υπουργού Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) "δεν θα υποστηριχθεί από το PS".

Η Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε επίσημα χθες Τετάρτη την υποψηφιότητά της για να αντικαταστήσει τον συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν--σοσιαλιστή πρώην υπουργό, ο οποίος διώκεται στις ΗΠΑ για σεξουαλική επίθεση και απόπειρα βιασμού--στην ηγεσία του ΔΝΤ.

"Εάν υποψήφια είναι η κυρία Λαγκάρντ, δεν θα υποστηριχθεί από το PS, επειδή δεν βλέπω γιατί θα κάνει κάτι άλλο στο ΔΝΤ, από αυτό που έκανε στη Γαλλία, δηλαδή την προώθηση των πολιτικών της λιτότητας", δήλωσε στο ραδιοσταθμό France Inter ο Αμόν.

"Ο Ντομινίκ Στρος-Καν ήταν στην ηγεσία του ΔΝΤ σε μια εποχή που χρειαζόμαστε κανονιστική ρύθμιση, και δεν νομίζω ότι έχουμε λιγότερη ανάγκη σήμερα. Η επιλογή της κας Λαγκάρντ ή οποιουδήποτε άλλου φιλελεύθερου υποψήφιου θα σήμαινε ότι οι μεγάλες δυνάμεις αυτού του κόσμου πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα για να γίνει απορρύθμιση", πρόσθεσε.

"Αν αύριο είναι ένας φιλελεύθερος ο οποίος θα είναι επικεφαλής του ΔΝΤ, θα μιλήσουν ακόμη περισσότερο για λιτότητα, θα ζητήσουν ακόμη περισσότερο από τους λαούς και τα κράτη να σφίξουν το ζωνάρι", δήλωσε ακόμη ο σοσιαλιστής αξιωματούχος.

Ο βουλευτής Παρισίων του PS Ζαν Μαρί λε Γκουέν, που πρόσκειται στον Ντομινίκ Στρος-Καν, θεώρησε λογικό χθες Τετάρτη να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της κας Λαγκάρντ.

Η πρώτη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, δήλωσε την Κυριακή ότι η μετάβαση της Κριστίν Λαγκάρντ, στην ηγεσία του ΔΝΤ "θα είναι πολύ καλό πράγμα για τη χώρα μας και για την Ευρώπη".
Οι "Οκτώ" δεν εκδηλώνουν σαφώς στήριξη
Το τρέχον σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής της G8 δεν υποστηρίζει την Κριστίν Λαγκάρντ ως υποψήφια για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς διπλωματική πηγή της ΕΕ.

"Στα συμπεράσματα, σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, δεν δηλώνεται υποστήριξη για την Λαγκάρντ", δήλωσε η πηγή, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G8 στην παραθαλάσσια γαλλική πόλη Ντοβίλ.

Η Λαγκάρντ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα είναι υποψήφια για να αντικαταστήσει τον Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος παραιτήθηκε αυτό το μήνα από το αξίωμά του για να αντιμετωπίσει τις σε βάρος του κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.

Η Λαγκάρντ πάντως έχει την υποστήριξη πολλών ευρωπαϊκών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα