Ικανοποιημένη η ΕΣΕΕ

Την ικανοποίησή της για την υιοθέτηση από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, της διαδικασίας διαμεσολάβησης και διαιτησίας και για τις διενέξεις που προκύπτουν σχετικά με τα μισθώματα επαγγελματικής στέγης με τη δημιουργία επιτροπών διαιτησίας εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η διαδικασία της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας ''ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει και να εξελιχτεί σε θεσμό''.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ
προέχει, βεβαίως, η ενημέρωση των πολιτών, η εξοικείωση του επιχειρηματικού κόσμου και η ανάλυση για τα οφέλη της χρήσης της καθώς η εισαγωγή του συγκεκριμένου θεσμού στη χώρα μας, σίγουρα έχει αργήσει, γι? αυτό άλλωστε, όπως τονίζει, κρίνεται από πολλούς ως απάντηση στην «κοινωνική αναγκαιότητα και ιδιαίτερα για μια ναυτική και εμπορική χώρα όπως η Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν παράδοση».

Υπενθυμίζει η ΕΣΕΕ ότι από το 2006 λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΕλλΚΔΔ), με σκοπό να διασφαλίσει την εφαρμογή και να παρακολουθεί την εξέλιξη της διαμεσολάβησης μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ πρόσφατα με το ν.3868/2010 έγινε νόμος του κράτους.

Επίσης υπενθυμίζει ότι το υπουργείο, έχει εντάξει τη διαμεσολάβηση μεταξύ ΜμΕ ως δράση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ 2007-2013), ενώ χρηματοδότησε για πρώτη φορά την εκπαίδευση διαμεσολαβητών στην Ελλάδα και έχει υπογραφεί Διακήρυξη Προθέσεων για τη σύνδεση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕλλΚΔΔ και των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.

Διευκρινίζεται ότι ο διαμεσολαβητής δεν είναι δικαστής, δεν έχει καμία απολύτως δικαστική εξουσία να αποφασίζει το δίκαιο και το σωστό, αλλά το έργο του είναι να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των διαφωνούντων μερών, ώστε να καταλήξουν σε κοινή λύση στις διαφορές τους.

''Τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης είναι η ταχύτητα, η αποτελεσματικότητα, η αξιοπιστία, η αντικειμενικότητα, η ευελιξία, οι χαμηλές δαπάνες, η συμμετοχή και των δύο πλευρών, η απλότητα στη διαδικασία, ο προσανατολισμός στα ουσιαστικά συμφέροντα και όχι στα τυπικά δικαιώματα. Είναι μια εκούσια, οικειοθελής διαδικασία και αυστηρά εμπιστευτική'' καταλήγει η ΕΣΕΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα