Ικανοποιημένοι οι Τραπεζίτες

Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί η διαμόρφωση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, με την πρώτη που αφορά το γενικό μέρος και τη δομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να λαμβάνει χώρα πιθανώς και σήμερα, ενώ η δεύτερη, με την εξειδίκευση των κρίσιμων παραμέτρων, θα ακολουθήσει μετά το Πάσχα.

Βασικά θέματα παραμένουν ανοιχτά, με τις ενδείξεις να είναι ενθαρρυντικές για τις τράπεζες και τη δυνατότητά τους να παραμείνουν
ιδιωτικές, κάτι που πυροδότησε χθες τη σημαντική άνοδο στις μετοχές του κλάδου.

Οι πυρετώδεις διεργασίες/διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, τρόικας και τραπεζών, ανέδειξαν την πολυπλοκότητα της διαδικασίας και παρότι τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και η τρόικα εργάζονται με πραγματικά εντατικό ρυθμό, σε συνεργασία και με συμβούλους, αποδείχθηκε ότι ο χρόνος δεν επαρκεί ώστε να ανακοινωθεί συνολικά το πλαίσιο πριν από το Πάσχα.

Ετσι, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν βασικοί άξονες της διαδικασίας, όπως και ο τρόπος χρηματοδότησης του ΤΧΣ με ομόλογα του EFSF, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα, θα συνεχιστούν οι διεργασίες για να καταρτιστούν οι τελικές αποφάσεις. Και πάλι, δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για το χρόνο έκδοσής τους.

Στις 20 Απριλίου, οι τράπεζες πρόκειται να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα του 2011 και άρα, ως τότε θα πρέπει να υπάρχει το σχετικό κείμενο, αν και τραπεζικά στελέχη κοντά στη διαδικασία δεν αποκλείουν να υπάρξει περαιτέρω παράταση, αφού τα θέματα είναι σύνθετα.

Μιλώντας χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στη δυνατότητα να περιοριστούν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες, χάρη σε συνδυασμό μέτρων, ώστε να χρησιμοποιηθούν αρκετά λιγότερα από τα 50 δισ. ευρώ που υπάρχουν από τη δανειακή σύμβαση. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας προτάσεις που να οδηγούν σε μείωση των κεφαλαιακών αναγκών, προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως το τραπεζικό σύστημα θα τελεί υπό το στρατηγικό έλεγχο του βασικού του μετόχου που είναι το Δημόσιο.

Μεταξύ των προτάσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό είναι ο περιορισμός των εποπτικών κεφαλαίων που χρειάζονται μέσω της αποτύπωσης του αναβαλλόμενου φόρου ως εκκαθαρισμένης απαίτησης του Δημοσίου στο ενεργητικό των τραπεζών, η οποία και αφαιρείται έτσι από τα εποπτικά κεφάλαια, με όφελος της τάξης των 4 με 5 δισ. ευρώ για τον κλάδο.

Υπό συζήτηση βρίσκεται η πρόταση που αφορά τον τρόπο αποτύπωσης των ζημιών από το PSI και συγκεκριμένα, να γίνει στην ονομαστική αξία με haircut 53,5% και όχι με συντελεστή 74,2% επί της καθαρής παρούσας αξίας, μέσω της αξιοποίησης εγγυήσεων από τον EFSF, με το επιχείρημα ότι ήδη τα νέα ομόλογα που αντικατέστησαν τα «κουρεμένα» έχουν υποστεί μεγάλη μείωση της αξίας τους. Το συγκεκριμένο θέμα άπτεται τεχνικών ζητημάτων που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και εκτιμάται ότι εάν υιοθετηθεί, θα φέρει όφελος της τάξης των 8 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ - [email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα