Και το "αντι-κείμενο" για το ΠΑΣΟΚ

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνει 38 χρόνια ζωής. Σαν σήμερα, πριν από 38 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου εξήγγειλε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, του ΠΑΣΟΚ, οι ιδρυτικές αρχές του οποίου συμπυκνώνονταν στο τετράπτυχο Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση (αργότερα έγινε Κοινωνική Δικαιοσύνη) και Δημοκρατική Δαιδικασία.
Την
ημέρα των 38 γενεθλίων του Κινήματος, το οποίο στις πρόσφατες εκλογές συγκέντρωσε ποσοστό λίγο μικρότερο από εκείνο των πρώτων εκλογών που πήρε μέρος, το 1974, ο σημερινός Πρόεδρός του, Βαγγέλης Βενιζέλος, θα εξαγγείλει τη δική του διακήρυξη, η οποία θα ονομαστεί επικαιροποιημένη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη. Θα είναι, κατά την Ιπποκράτους, η νέα διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.
Ένα χρόνο πριν, σαν σήμερα, μια ευάριθμη ομάδα στελεχών, με την ονομασία «Πολιτική Πρωτοβουλία για την Προοδευτική Πολιτική Εξόδου από την Κρίση», τα μέλη της οποίας θήτευσαν για πολλά χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, σχεδόν όλα από την ίδρυσή του, έδωσαν στη δημοσιότητα ένα ευμέγεθες κείμενο «θέσεων», που προέκυψε από ανοιχτές πολιτικές συναντήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Είναι μια ευκαιρία να γίνει σύγκριση του κειμένου αυτού, με το κείμενο που θα παρουσιάσει ο κ. Βενιζέλος ως διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ και ο καθένας να αποφανθεί ποιο κείμενο είναι πιο κοντά στις ιδρυτικές αρχές της 3ης Σεπτέμβρη 1974.
Το κείμενο της ομάδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι το ακόλουθο:

Κεφάλαιο 1. Βασικές Προϋποθέσεις:
Για την έξοδο από την κρίση που με βάση τα πραγματικά δεδομένα, θα είναι απαραίτητη μια περίοδος έντονων προσπαθειών όλων, πέραν της προσεχούς οκταετίας. Η νεοφιλελεύθερη κυριαρχία τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη χώρα μας και μέσω της εγκατάστασης του Δ.Ν.Τ. στους κόλπους της, οδήγησε σε ήττα της πολιτικής και ιδιαίτερα σε ήττα της Προοδευτικής πολιτικής. Οδήγησε σε ήττα τις δυνάμεις της εργασίας. Δεν μιλάμε πλέον για κρίση εισοδήματος, για κρίση ανεργίας, θα μιλάμε για τους ανθρώπους της κρίσης. Η ανασύνταξη της Προοδευτικής πολιτικής είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας
Η κρίση είναι πολιτική και πολιτική θα είναι η λύση. Διότι δεν υπάρχει διέξοδος με την νεοφιλελεύθερη και συντηρητική στρατηγική, με τους επαχθείς όρους δανεισμού και την στρατηγική του δημόσιου χρέους σε βάρος κρατών-μελών της Ε.Ε., που διαμόρφωσαν οι κύκλοι της χρηματιστηριακής, χρηματοπιστωτικής και παρασιτικής ολιγαρχίας σε αγαστή συνεργασία με το νεοφιλελεύθερο διευθυντήριο της Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., και οδηγεί σε ένα νέο φαύλο κύκλο κρίσης χρέους κρατών, κρίσης χρέους τραπεζών και ύφεσης.
Και η λύση πρέπει να είναι της Ευρωζώνης από μια νέα προοδευτική ηγεσία στην Ε.Ε. που θα διαμορφώσει ευρωπαϊκούς θεσμούς, αυτόνομους έναντι άλλων διεθνών οργανισμών όπως το Δ.Ν.Τ., για την ανάληψη και τη διαχείριση του χρέους των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης και τη δημιουργία πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών όρων εξόδου της Ε.Ε. από την κρίση, τόσο με ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όσο και διεθνείς.
Keywords
Τυχαία Θέματα