Κατά της αναδιάρθρωσης και η Αυστρία

Την επισήμανση πως δεν γίνεται λόγος για τέτοιες λύσεις, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και άλλων, «ακόμη πιο ακραίων επιλογών», έκανε σήμερα στη Βιέννη μετά το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως δεν επιθυμεί τη διάλυση της Ευρωζώνης και τάχθηκε υπέρ μιας «διαδικασίας βήμα προς βήμα» ως προς το ελληνικό πρόβλημα.

Τόσο ο κ. Φάιμαν όσο και ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες,
συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, παρέπεμψαν στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ερχόμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι «εκεί θα εξεταστεί εάν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που η ίδια έχει καθορίσει».

Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα και η νέα αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, προβάλλοντας ως επιχείρημα πως «αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, διότι δεν θα υπάρχει για την Ελλάδα η πίεση των μεταρρυθμίσεων» και μάλιστα για συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ο τραπεζικός τομέας πρέπει να βοηθηθεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί ρευστότητα για την τόνωση της οικονομίας.

Η ίδια, μάλιστα, πρόσθεσε ότι η διεθνής βοήθεια είναι σαφής όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, παρατηρώντας πως «εάν υπάρξουν δυσκολίες με το χρονοδιάγραμμα, μπορεί να δοθεί κάποια παράταση, ή να εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει με τα υψηλά επιτόκια».

Σε ό,τι αφορά τις φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η υπουργός Οικονομικών τις χαρακτήρισε «πραγματική ανοησία», συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο και νομικά, καθώς η Ελλάδα θα έπρεπε πρώτα να εξέλθει από την ΕΕ, «πράγμα που ουδείς επιθυμεί».

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη απέκλεισε και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομίας, Ράινχολντ Μίτερλενερ, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο διοικητής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι, είχε ταχθεί κατά της ενδεχόμενης διαγραφής χρέους για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί και από την ΕΕ και την ΕΚΤ, αλλά δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας, καθώς «ένα τέτοιο μέτρο θα επέτεινε την κρίση και θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο το ελληνικό».

Στη συνέντευξή του ο κ. Νοβότνι επισήμανε πως «η Ελλάδα ζούσε για πολύ καιρό πέρα των δυνατοτήτων της, για τον λόγο αυτό είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα». Πρόσθεσε ότι η τρόικα εξετάζει κατά πόσον το πρόγραμμα στην Ελλάδα εξελίσσεται ομαλά, αλλά «δυστυχώς, οι προοπτικές είναι μάλλον
Keywords
Τυχαία Θέματα