Καταδικάστηκαν για μετατροπή εργοστασίου σε "μη εγκεκριμένο τόπο λατρείας"

Στρατοδικείο στο Κάιρο καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών τον καθένα δύο Κόπτες το θρήσκευμα πολίτες, "επειδή αποπειράθηκαν να μετατρέψουν ένα εργοστάσιο παραγωγής ρουχισμού (που αγοράστηκε το 2006) σε ένα μη-εγκεκριμένο (απ τις αρχές) χώρο λατρείας", αλλά και "επειδή κατείχαν οπλισμό και προέβησαν σε πράξεις βίας", δήλωσε στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου μία δικαστική πηγή.

Οι συνήγοροί των καταδικασθέντων ανακοίνωσαν ότι, "ασκούν έφεση κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης".

Η σύλληψη
των καταδικασθέντων έγινε την 18η Μαΐου φέτος, ενώ εκδηλώνονταν φονικές συγκρούσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Κοπτών --στη συνοικία Αϊν Σαμς στο Κάιρο.

Το νομοθετικό πλαίσιο

Οι Κόπτες, οι Χριστιανοί της Αιγύπτου, φθάνουν περίπου στο 10% του συνολικού πληθυσμού της βορειο-αφρικανικής χώρας, όμως ζούν καθημερινά μέσα σε μία κοινωνία στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία της μουσουλμανική.

Η αιγυπτιακή νομοθεσία επιτάσσει, να προϋπάρχει η προεδρική έγκριση της οικοδόμησης ενός ναού.

Στην πράξη, η έγκριση αυτή εξουσιοδοτείται στους κατά τόπους Κυβερνήτες, που συμβουλεύονται πάντοτε την αστυνομία, θέλοντας να ενημερωθούν, πόσο ο νέος ναός μπορεί να προκαλέσει την οργή των Μουσουλμάνων.

Ομως, η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση, μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, έχει υποσχεθεί να τροποποιήσει --επί το επιεικέστερο -- τον συγκεκριμένο νόμο.
Keywords
Τυχαία Θέματα