Κ.Λαγκάρντ: «Πρέπει να βρεθεί αξιόπιστη λύση που να αφορά πραγματικά την Ελλάδα»

Μακρά προμηνύεται η νύχτα σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν για το κλίμα που επικρατεί στη συνεδρίαση του κρίσιμου για την Ελλάδα Eurogroup, το οποίο ήδη έκλεισε τις επτά ώρες συνεδρίασης. Οι εταίροι στην ευρωζώνη -με επικεφαλής την Γερμανία- φέρονται να επιμένουν στις απόψεις τους "για μη κούρεμα" του ελληνικού χρέους και εφαρμογή -κάποιων- "εναλλακτικών λύσεων" ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο-όπως επιθυμεί το ΔΝΤ.
Ανυποχώρητο, πάντως, εμφανίζεται
και το ΔΝΤ, που, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επιμένει να ζητά από τους υπουργούς Οικονομικούς της ευρωζώνης να συμφωνήσουν για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ (ήτοι 40 δισ. ευρώ) εδώ και τώρα, και δέσμευση για περαιτέρω μείωση του χρέους στο μέλλον, για να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη τροχιά. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Την ανάγκη να αποφασιστεί απόψε η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα υπογράμμισε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία Ολι Ρεν, καλώντας τα κράτη - μέλη και το ΔΝΤ «να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί λύση, από την οποία απέχουμε ελάχιστα».

«Βλέπω πολύ καλές πιθανότητες να έχουμε συμφωνία απόψε τη νύχτα», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ και σημείωσε ότι, για να βρεθεί λύση, πρέπει να μετακινηθούν όλες οι πλευρές, όχι μόνο η Γερμανία. «Νομίζω ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο, όχι μισοάδειο», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το ζήτημα θα έρθει στο γερμανικό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενος πάντως στα σενάρια περί νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο γερμανός υφυπουργός απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Γερμανία είναι απομονωμένη επειδή δεν επιθυμεί το «κούρεμα». Τόνισε δε ότι «16 χώρες της ευρωζώνης αγνοούν την πρόταση του ΔΝΤ», ενώ χαρακτήρισε λάθος την συζήτηση ακόμη και για μελλοντικό «κούρεμα», καθώς, όπως είπε, «οι εικασίες για μελλοντικά μέτρα μάλλον φρενάρουν την ανάπτυξη παρά ενθαρρύνουν την σταθερότητα».

Πριν από την έναρξη του Eurogroup οι δηλώσεις των συμμετεχόντων απέπνεαν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: «Πρέπει να βρεθεί αξιόπιστη λύση που να αφορά πραγματικά την Ελλάδα».

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας: «Η Ελλάδα εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, περιμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα κάνουν το ίδιο. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε σήμερα μια αμοιβαία επωφελή λύση».

Την εκτίμηση ότι υπάρχει συμφωνία επί του 95% των πτυχών για το ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι απέχουμε ελάχιστα από την επίτευξη συμφωνίας και επέμεινε ότι θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξει σήμερα θετική έκβαση. «Αν ανοίξουμε τη συζήτηση στα ση
Keywords
Τυχαία Θέματα