Κλείδωσε ο ανασχηματισμός - Κυβέρνηση με συμμετοχή τεχνοκρατών

«Αλλάζουμε τα πάντα», δήλωσε από το βήμα του «Εκόνομιστ» ο πρωθυπουργός. Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως ο Γ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να αλλάξει και την κυβέρνησή του. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, βέβαια, τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στην οικονομία, όπου ο πρωθυπουργός έχει προχωρήσει σε βολιδοσκοπήσεις για μεικτό σχήμα πολιτικών και προσωπικοτήτων από την αγορά και ειδικότερα τον τραπεζικό τομέα.
Θέμα που θα βρούμε μπροστά μας το ερχόμενο χρονικό διάστημα, όπως η διαχείριση του χρέους, οι κινήσεις στην
πρωτογενή και δευτερογενή αγορά, τα ασφάλιστρα κινδύνου και οι αποκρατικοποιήσεις απαιτούν στελέχη με υψηλή εξειδίκευση.
Δεδομένου ότι η πολιτική απόφαση θα έχει ήδη ληφθεί από αυτή την κυβέρνηση, το διάδοχο σχήμα θα πρέπει να διαθέτει τα πρόσωπα που θα μπορούν να την υλοποιήσουν.

Σε ένα πεδίο εξαιρετικά ολισθηρό, με συγκρουόμενες απόψεις και συμφέροντα και σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ακόμη και νυν υπουργοί παραδέχονται πως ο οδικός χάρτης, το μεσοπρόθεσμο και οι αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνουν αλλαγές τέτοιας έκτασης, που είναι αδύνατο να υλοποιηθούν από την υφιστάμενη κυβερνητική δομή.

Η σημερινή διάταξη δυνάμεων απηχεί άλλες εποχές, αντιστοιχεί σε άλλες ανάγκες και με αυτό το δεδομένο ο Γ. Παπανδρέου μελετά όλες τις πιθανές αλλαγές. Πέραν της οικονομίας ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος για τα πρόσωπα στα οποία θα αναθέσει την ολοκλήρωση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Γιατί θέλει σε έναν χρόνο από σήμερα να μπορεί να πει και να αποδείξει ότι άλλαξε το κράτος, τη δικαιοσύνη, το πολιτικό σύστημα και δημιούργησε μια νέα τάξη στο εσωτερικό της χώρας.

Προκύπτουν, έτσι, αναζητήσεις για τα στελέχη που θα αναλάβουν την ψηφιακή σύγκλιση στην πράξη, τον νόμο τον έφτιαξε ο Γ. Ραγκούσης, και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ώστε να σταματήσει να αποτελεί ανασχετικό παράγοντα στην ανάπτυξη.

Τα ένσημα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο για την αξιοποίηση ανθρώπων της αγοράς είναι πιο πιθανό από ποτέ. Αλλωστε, το πολιτικό προσωπικό έχει αποδείξει ότι έχει όρια και πως οι καθηγητές μπορεί να είναι άριστοι στη θεωρία, δεν είναι όμως πάντα η καλύτερη επιλογή στις πραγματικές ασκήσεις.

Ετσι, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εστιάσει σε πρόσωπα με ένσημα στον ιδιωτικό τομέα.

Στις σχετικές αναζητήσεις πρωτοστατεί ο? υπουργός Οικονομικών, που είναι ο πρώτος άνθρωπος που ζήτησε ενισχύσεις σε αυτή την κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, όμως, έχει μείνει μόνος να μοιράζει τον χρόνο σε Ελλάδα και έδρες των δανειστών. Βάρος των διαπραγματεύσεων σηκώνει, βέβαια, και ο Γ. Παπανδρέου, ενώ τα νώτα κρατούν ο Φ. Σαχινίδης και ο Δ. Κουσελάς.

Η αναβάθμιση του Γ. Καπελέρη και του Ι. Διώτη θεωρείται ότι ενισχύει τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα του οικονομικού επιτελείου. Χρειάζονται, όμως, κι άλλα χέρια.

Ο Λ. Παπαδήμος είναι η πλέον προβεβλημένη περίπτωση. Το όνομά του έχει κυριαρχήσει σε δεκάδες σενάρια. Ο άλλοτε κε
Keywords
Τυχαία Θέματα