Κλειστή η πρεσβεία των ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναστέλλουν τη λειτουργία των υπηρεσιών τους για το κοινό στην πρεσβεία και τα προξενεία τους στο Πακιστάν εν μέσω ανησυχιών για τυχόν επιθέσεις εναντίον τους, μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν από αμερικανούς κομάντος στην πόλη Αμποταμπάντ.

"Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ
και τα προξενεία στις πόλεις Πεσάβαρ, Λαχόρη και Καράτσι του Πακιστάν είναι κλειστά για το κοινό για "τρέχουσες υποθέσεις όπως η θεώρηση διαβατηρίων κ.λπ., μέχρι νεωτέρας", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Αλμπέρτο Ροντρίγκες.

Οι αμερικανικές αποστολές θα παραμείνουν ανοικτές για άλλες υποθέσεις, όπως παροχή έκτακτης βοήθειας για τους πολίτες τους.

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού τις εγκαταστάσεις τους μετά το θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν από αμερικανικές δυνάμεις στο Αμποταμπάντ, 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ισλαμαμπάντ.

Αναλυτές έχουν διατυπώσει ανησυχίες ότι αντάρτες που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα μπορεί να εξαπολύσουν επιθέσεις για λόγους εκδίκησης.

Η πακιστανική εφημερίδα Dawn γράφει σήμερα ότι οι πακιστανοί Ταλιμπάν που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα έχουν απειλήσει με επιθέσεις το Πακιστάν και τις ΗΠΑ. "Αν ο μπιν Λάντεν έγινε μάρτυρας, εμείς θα πάρουμε εκδίκηση για το θάνατό του και θα εξαπολύσουμε επιθέσεις κατά της αμερικανικής και της πακιστανικής κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφάλειάς τους", γράφει η εφημερίδα ότι δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε ικανοποίηση αργά χθες Δευτέρα για την ανακοίνωση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Σε δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, του πρεσβευτή της Γαλλίας στο ΟΗΕ Ζεράρ Αρόντ, εκφράζεται ικανοποίηση για την ανακοίνωση την 1η Μαΐου 2011 του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Υπογραμμίζεται ότι ο μπιν Λάντεν "δεν θα είναι πλέον σε θέση" να πραγματοποιεί τέτοιες ενέργειες και επαναλαμβάνεται ότι "η τρομοκρατία δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνδεθεί με μια θρησκεία, μια εθνικότητα, έναν πολιτισμό ή μια οργάνωση".

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνωρίζει τη σημαντική αυτή εξέλιξη και τις άλλες επιτυχίες που σημειώθηκαν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενώ ζητεί από όλα τα κράτη να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης την εποχή που σημειώθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, εξέφρασε την ικανοποίησή του και δήλωσε ότι γεύεται την "αντεκδίκηση" που αποτελεί γι’ αυτόν ο θάνατος του μπιν Λάντεν.

Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC o Τζουλιάνι είπε ότι ένιωσε "πραγματική ικανοποίηση, ανακούφιση και αντεκδίκηση", όταν έμαθε για το θάνατο του μπιν Λάντεν.

Ο μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σχεδόν δέκα χρόνια μετά τις επιθέσε
Keywords
Τυχαία Θέματα