«Κληρώνει» για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ανατροπές ύψους 2,5 δισ. ευρώ έρχονται στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων με την κατάθεση αύριο στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Οι βασικές αλλαγές έχουν «κλειδώσει», ενώ οι όποιες εκκρεμότητες απομένουν και οι λεπτομέρειες αναμένεται να διευκρινιστούν στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Κοινοβούλιο.

Η Βουλή δεν αποκλείεται έως την
Πέμπτη να έχει ψηφίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με «λυμένο» και το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο που έχουν θέσει οι δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση το νέο φορολογικό φέρνει πρόσθετα βάρη στην πλειονότητα των φορολογουμένων, αφού ελάχιστοι κερδίζουν οριακά σε σχέση με όσα πλήρωσαν φέτος στην Εφορία, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τις μηνιαίες αποδοχές, όπως άλλωστε και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Μόνο παγίδες

Ουσιαστικά το σχέδιο νόμου θα κρύβει μόνο παγίδες, αφού μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει το Δημόσιο όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα απ' όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων.

Μεγάλοι «χαμένοι» της φορολογικής μεταρρύθμισης θα είναι, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιτηδευματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, αλλά και Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες.

Από την άλλη πλευρά, στους λίγους κερδισμένους πρέπει να συμπεριληφθούν όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, ειδικά δε όσοι έχουν μέχρι 9.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητοι, καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μείωση μισθού από την αύξηση της φορολογίας θα διαπιστώσουν οι άγαμοι - έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ ή 1.850 ευρώ το μήνα.

Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προέλθει πάντως από την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ενώ εξαίρεση από το «μαχαίρι» που θα πέσει αποτελούν οι ιατρικές δαπάνες που θα εξακολουθήσουν να εκπίπτουν αλλά με νέο σύστημα.

Εκτός όμως από τις φοροαπαλλαγές που θυσιάζονται στο βωμό της τρόικας, οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου θα προβλέπουν και τα εξής:

* Τα γεωργικά εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2014, δηλαδή θα δηλωθούν το 2015 στην Εφορία, από τους περίπου 1.000.000 πολίτες που δηλώνουν και αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων - εξόδων, αν και εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα.

* Αυξάνεται και η φορολογία των ναυτικών, αφού το εισόδημα του κατώτερου πληρώματος θα φορολογείται με συντελεστή 10%, από 3% που ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ το εισόδημα των αξιωματικών θα φορολογείται με συντελεστή 15%, από 6%.

* Με κλίμακα θα φορολογούνται τα ενοίκια από το πρώτο ευρώ [EUR=X] , καθώς θεσπίζεται φόρος με συντελεστή 10% για ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως
Keywords
Τυχαία Θέματα