Κόμβος η Τουρκία στο εμπόριο Ναρκωτικών απο Ιραν και Αφγανιστάν

Η Τουρκία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης μεταξύ Ευρώπης, κεντρικής Ασίας και Μέσης Ανατολής, λειτουργεί ως κεντρικός διαμετακομιστικός διάδρομος του εμπορίου ναρκωτικών από το Ιράν και το Αφγανιστάν προς τις χώρες της Ευρώπης.Το 80% περίπου της ηρωίνης που παράγεται από αφγανική παπαρούνα διέρχεται μέσα από την Τουρκία και τα Βαλκάνια στην πορεία της προς τη Δυτική Ευρώπη. Τα Η.Ε. αποκαλούν την οδό αυτή "ο βαλκανικός διάδρομος"."Ο βαλκανικός διάδρομος εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος διάδρομος διακίνησης ηρωίνης προς τις
ευρωπαϊκές χώρες", δήλωσε στους SETimes ο Χαμίντ Γκόντσε, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελέγχου Ναρκωτικών.

Ο Γκότσε λέει ότι "διαφορετικές μέθοδοι και διάδρομοι χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση ηρωίνης προς την Ευρώπη".Τρεις σημαντικοί διάδρομοι διακίνησης ναρκωτικών αφορούν την Τουρκία: ο νότιος βαλκανικός διάδρομος, ο βόρειος βαλκανικός διάδρομος και ο διάδρομος της ανατολικής Μεσογείου.
Ο Γκότσε λέει ότι το 2010 η ποσότητα της ηρωίνης που κατασχέθηκε στην Ευρώπη και διακινήθηκε κατά μήκος του βόρειου βαλκανικού διαδρόμου μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας μειώθηκε σε σχέση με το νότιο βαλκανικό διάδρομο προς Ιταλία μέσω Ελλάδος, Αλβανίας και πΓΔΜ.
Το μεγαλύτερο μέρος των ναρκωτικών που περνούν στην Τουρκία μέσω των συνόρων προορίζονται για διαμετακόμιση εκτός της χώρας.

Στην Άγκυρα οι αξιωματούχοι λένε ότι οι προσπάθειές τους σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο κατά της διακίνησης ναρκωτικών είναι αποτελεσματικές -- πιο αποτελεσματικές ακόμα και από αυτές των χωρών της ΕΕ.

Ο Μπεχσάτ Έκισι, προϊστάμενος της διεύθυνσης καταπολέμησης λαθρεμπορίου και οργανωμένου εγκλήματος της Τουρκικής Αστυνομίας, δήλωσε στους SETimes ότι δρομολόγησαν συνολικά 140 επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας και διεθνούς εμβέλειας κατά τα τελευταία πέντε έτη, οι οποίες "έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξάρθρωση διεθνών κυκλωμάτων ναρκωτικών".

Σύμφωνα με τα ΗΕ, σχεδόν τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας ηρωίνης προέρχονται από το Αφγανιστάν. [Reuters]
"Η δέσμευση της Τουρκίας στην καταπολέμηση των ναρκωτικών εντείνεται διαρκώς", είπε, προσθέτοντας ότι οι ποσότητες της ηρωίνης που κατασχέθηκαν από την Τουρκία κατά τα τελευταία έτη ήταν υπερδιπλάσιες από τις ποσότητες που κατασχέθηκαν από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Το 2010, λέει, πραγματοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες δίωξης 81.200 επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 125.208 ατόμων για συμμετοχή τους σε εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών και την κατάσχεση 12.960 κιλών ηρωίνης.

Ο Έκισι τονίζει ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι "ασυγκρίτως μεγαλύτερα" από εκείνα των γειτονικών χωρών, όπως της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, στις οποίες κατασχέθηκαν, αντίστοιχα, 520 και 365 κιλά ηρωίνης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. "Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι λαθρέμποροι ναρκωτικών λόγω των τουρκικών επιχειρήσεων έχει περιορίσει τη χρήση του βαλκανικού διαδρόμου από τους λ
Keywords
Τυχαία Θέματα