Λύση- "πακέτο" για την Ε.Ε. και το Ευρώ - Χαμόγελα στην Αθήνα

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και σε όσους γιορτάζουν - νομίζω εδώ είναι δύο που γιορτάζουν, οπότε χρόνια πολλά και σ’ αυτούς.
Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα. Είναι ένας χρόνος πρωτόγνωρης προσπάθειας αλλαγών στη χώρα μας και θυσιών του
λαού μας. Προσπάθειες και θυσίες, που σήμερα αναγνωρίζονται απ’ όλους στην Ευρώπη και, το σημαντικότερο, πιάνουν τόπο και ανοίγουν μια θετική προοπτική για το μέλλον. Πέρυσι, ο αγώνας μας ήταν να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία της χώρας μας, την οικονομική καταστροφή. Ήταν ένας συνεπής, αλλά και συνεχής και επίπονος αγώνας, για να αποκαταστήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να μάχεται αξιόπιστα και να κατοχυρώνει τα εθνικά της συμφέροντα, τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Ήταν ένας αγώνας, για να αναδείξουμε και την ευρωπαϊκή διάσταση αυτής της κρίσης. Και σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι αυτή η προσπάθειά μας πέτυχε και αυτό επιβεβαιώνεται και από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όλοι αναγνωρίζουν πια το σημαντικό δρόμο που διανύσαμε και τις θυσίες των πολιτών μας.
Πετύχαμε να βελτιώσουμε το πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου και ήταν καθοριστική η απόφαση της Συνόδου της Ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου, η οποία δίνει μια νέα ώθηση στην επιτυχία της συλλογικής μας προσπάθειας και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Και επιβεβαιώθηκε αυτή η απόφαση και σήμερα.
Συμβάλαμε καθοριστικά, επίσης, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει μια συνεκτική και συνολική απάντηση στην κρίση, με τη συγκρότηση νέων θεσμών, μια ενισχυμένη και συντονισμένη ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική και, πάνω απ’ όλα, τη σαφή απόφαση για στήριξη της Ευρωζώνης. Δηλαδή, τη σταθερότητα, αλλά και την αναγκαία αλληλεγγύη, όπου χρειάζεται.
Αυτό το πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στόχος είναι η ανάπτυξη των αναγκαίων πολιτικών και μέσων, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ώστε να ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά επιπλέον - και είναι σημαντικό ότι τέθηκαν ως αποφάσεις και στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης - η έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, με τη σύγκλιση, την κοινωνική διάσταση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μας χαρίστηκε. Τίποτα δεν είχε προεξοφληθεί. Φτάσαμε στη σημερινή απόφαση, με τη σταθερή μας διεκδίκηση, με τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας, με την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του προβλήματος και, βεβαίως, των ευρωπαϊκών προοπτικών, με την ενίσχυση του κύρους της χώρας μας και με την οικοδόμηση των απαραίτητων συμμαχιών.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δικαιώνεται απόλυτα και η στρατηγική μας, του πρώτου γύρου, δηλαδή η επιλογή μας, αλλά και η επιμονή μας, να υπάρξει απόφαση για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στην ειδική Σύνο
Keywords
Τυχαία Θέματα