Μακριά από τη λύση του Κυπριακού

Οι δύο πλευρές βρίσκονται μακριά από τη λύση, δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή της Μόρφου-Λεύκας και αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για το Κυπριακό.

Όπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, ο κ. Έρογλου δήλωσε πως όταν ανέλαβε την εξουσία βρέθηκε μπροστά σε 6 κεφάλαια, τα οποία είχαν συζητηθεί και με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία. Οπως είπε, με τις συνομιλίες που διεξάγει ο ίδιος, υπήρξε μια πρόοδος στο κεφάλαιο της οικονομίας. Και
επανέλαβε ότι η όποια συμφωνία στο πρόβλημα, δεν πρέπει να αγνοεί το παρελθόν και να γίνει αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θα ενέκρινε και δεν θα υπέγραφε οποιαδήποτε συμφωνία , η οποία δεν θα προνοούσε την προστασία των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων και είπε ακόμα ότι τις εγγυήσεις της Τουρκίας τις θεωρεί κόκκινες γραμμές για τους Τούρκους.

Ο κ. Έρογλου επέρριψε την ευθύνη της μη επίτευξης συμφωνίας μέχρι σήμερα, στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ισχυριζόμενος ότι απέρριπτε όλες τις προτάσεις για τη λύση, ενώ την κατηγόρησε ότι έχει σφετεριστεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Για το περιουσιακό, ο τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά προτείνει επιστροφή, αποζημίωση και ανταλλαγή, αλλά η ελληνοκυπριακή απαιτεί τον πρώτο λόγο στην περιουσία έχει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Κατά τον κ. Ερογλου αυτό σημαίνει "νέα προσφυγοποίηση" των τουρκοκυπρίων.

Εξ άλλου, σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους και αρθρογράφους της εφημερίδας "Χαλκιν Σεσί", δήλωσε ότι "δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για την λύση" και ότι στο νησί "υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί".
Keywords
Τυχαία Θέματα