«Με τιμή και το κεφάλι ψηλά φεύγουν οι ΗΠΑ από το Ιράκ»

Η ιστoρική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ μετά από σχεδόν εννέα χρόνια– μεγάλο μέρος των οποίων κατέλαβε μία σκληρή και αιματηρή ένοπλη σύγκρουση με ομάδες αντραρτών – γίνεται με τιμή και με το κεφάλι ψηλά, τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αφήνουν ένα ανεξάρτητο και αυτάρκες κράτος που θα είναι διαρκής σύμμαχό τους», όπως επισήμανε. «Δεν θα μείνει το Ιράκ αβοήθητο καθώς θα αντιμετωπίζει το μέλλον του» πρόσθεσε.
Οι
αμερικανικές δυνάμεις πρόκειται να αποχωρήσουν πλήρως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, μετά τη συμφωνία στην οποία ήρθαν οι δύο κυβερνήσεις και έπειτα από πολλούς μήνες συνομιλιών και ενστάσεων, κυρίως από την πλευρά της Βαγδάτης - η οποία αρνήθηκε την παρουσία χιλιάδων στρατιωτών ως δύναμη εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων.

Σήμερα στο Ιράκ παραμένουν μόλις 6.000 αμερικανοί στρατιώτες, από ένα μέγιστο που έφτανε τους 170.000 το 2007, όταν είχε αποφασιστεί αύξηση των δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η δυσκολότερη, ίσως, φάση της εμφύλιας διαμάχης.

Από το 2003 που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ μέχρι σήμερα, έχουν σκοτωθεί περίπου 4.500 αμερικανοί στρατιώτες ενώ πολλές χιλιάδες είναι εκείνοι που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς.

Παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον - όπως είχε επισημάνει και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Ιράκ-, δεν ανησυχεί από το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτεί το κενό ισχύος το Ιράν.

Η απόσυρση από το μέτωπο του Ιράκ δίνει μία πολιτική και οικονομική ανάσα στον Ομπάμα ενόψει των εκλογών του 2012 αν και οι αντίπαλοί του είναι πιθανό να επαναφέρουν στην προεκλογική εκστρατεία το ζήτημα της ασφάλειας της χώρας, πέρα φυσικά από την οικονομία που αναμένεται να κυριαρχήσει.

Σχετικά με την εμφύλια σύγκρουση στη Συρία, η οποία αφορά τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ιράκ, οι δύο χώρες εξακολουθούν να έχουν διαφορές σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αλ Μαλίκι επισήμανε ότι η διαμάχη πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να ζητήσει από τον Μπασάρ Αλ Ασαντ να παραιτηθεί - κάτι που είναι πλέον πάγιο αίτημα των ΗΠΑ και άλλων χωρών όπως η Τουρκία. Τάχθηκε δε, κατά των κυρώσεων έναντι της Συρίας, οι οποίες πλήττουν τον λαό.

Το Ιράκ– που απείχε από τις ψηφοφορίες στον Αραβικό Σύνδεσμο κατά της Συρίας– ανησυχεί ακόμη για το ενδεχόμενο να επεκταθεί και εκεί η θρησκευτική και φυλετική διαμάχη που πλήττει τη χώρα, λίγο καιρό μάλιστα αφότου κατάφερε να ξεπεράσει ένα κύμα βίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο Αλ Μαλίκι ενεργεί υπέρ των συμφερόντων της χώρας του.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ζήτημα του αμερικανικού κατασκοπευτικού RQ-170 που επιχειρούσε πάνω από το Ιράν, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ του απηύθυνε αίτημα να το πάρει πίσω, αλλά δεν σχολίασε αν η απώλεια του προηγμένου αεροσκάφους θα επηρεάσει την εθνική ασφάλεια.

Η Ουάσινγκ
Keywords
Τυχαία Θέματα