Με Βραβείο τιμήθηκε ο συγγραφέας Φίλιπ Ροθ

Ο αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Man Booker 2011, όπως ανακοινώθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Συγγραφέων στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Ο πρόεδρος της επιτροπής Ρικ Γκεκόσκι είπε ότι τα 31 βιβλία του Ροθ έχουν "διεγείρει, προκαλέσει και ψυχαγωγήσει ένα τεράστιο και όλο αυξανόμενο κοινό."

Το βραβείο Booker International συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 97.000 δολαρίων και απονέμεται κάθε
δύο χρόνια από το 2005 για το συνολικό έργο ενός συγγραφέα, σε αντίθεση με το ετήσιο Man Booker που απονέμεται για ένα συγκεκριμένο λογοτεχνικό έργο.

«Η φαντασία του δε μας βοήθησε μόνο να επαναπροσδιορίσουμε την ιδέα της εβραϊκής ταυτότητας, το έργο του έχει δώσει μια νέα πνοή στη μυθοπλασία γενικά, όχι μόνο την αμερικάνικη» συνέχισε ο πρόεδρος.

«Η καριέρα του είναι αξιοσημείωτη επειδή ξεκίνησε σε ένα υψηλό ποιοτικά επίπεδο και εξακολουθεί να βελτιώνεται. Στα πενήντα και στα εξήντα του χρόνια, σε ηλικία δηλαδή που το έργο των συγγραφέων συνήθως ατονεί, εκείνος έγραψε μια σειρά μυθιστορημάτων υψηλότατου επιπέδου και μακρόπνοης ποιότητας. Το πιο πρόσφατο από αυτά είναι το «Nemesis», ένα ζωντανό, αξέχαστο, γεμάτο ψυχή βιβλίο όπως και τα υπόλοιπα που έχει γράψει» κατέληξε ο Γκεκόσκι.

Ο 78χρονος νεοϋορκέζος Φίλιπ Ροθ, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση εξαιτίας ενός προβλήματος με τη μέση του, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του: «Μια από τις σημαντικότερες χαρές που απολαμβάνω ως συγγραφέας είναι ότι το έργο μου διαβάζεται απ’ ένα παγκόσμιο κοινό, παρόλα τα “καρδιακά επεισόδια” που συνεπάγεται η μετάφρασή του. Ελπίζω ότι αυτό το βραβείο θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών που μέχρι σήμερα δεν είναι εξοικειωμένοι με το έργο μου. Είναι μεγάλη μου τιμή και είμαι ευτυχής που λαμβάνω αυτό το βραβείο».

Στο παρελθόν με το συγκεκριμένο βραβείο έχουν τιμηθεί ο νιγηριανός Τσινούα Ατσέμπε, ο αλβανός Ισμαήλ Κανταρέ και η καναδέζα διηγηματογράφος Άλις Μονρό. Ο Ροθ αναδείχθηκε νικητής ανάμεσα σε διακεκριμένους συγγραφείς όπως οι αμερικανίδες Αν Τάιλερ και Μέριλιν Ρόμπινσον, ο βρετανός Φίλιπ Πούλμαν, ο κινέζος Σου Τονγκ, ο αυστραλός Ντέιβιντ Μαλούφ και ο πλέον γνωστός Τζον Λε Καρέ που όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ζήτησε να εξαιρεθεί απ’ την διαδικασία.

Ο Φίλιπ Ρόθ έχει γράψει 31 μυθιστορήματα, μεταξύ αυτών το «Αμερικανικό ειδύλλιο» (1997), «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή» (1998) και «Το ανθρώπινο στίγμα» (2000).
Keywords
Τυχαία Θέματα