Μέχρι να έρθει η "τρόϊκα", εκκρεμότητες...

Το «μαχαίρι» που θα μπει σε ειδικά μισθολόγια, προσωπικό του Δημοσίου και συντάξεις παραμένει το θέμα του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. που θα μείνει ανοιχτό και το επόμενο διάστημα, μέχρι να συζητηθεί με την τρόικα.

Τα τρία αυτά ζητήματα είναι εκείνα που απασχόλησαν περισσότερο τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και θα παραμένουν ανοιχτά όχι τόσο ως φιλοσοφία, αλλά στις επιμέρους παραμέτρους τους, έως το Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου, στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωομάδας, όταν
η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, θα περάσει από σκληρή εξέταση, όχι μόνο για το πακέτο των περικοπών, αλλά και τα έσοδα και την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το θέμα των περικοπών των συντάξεων είναι ίσως το πιο δύσκολο, κυρίως για το εύρος και το βάθος τους, αφού αφορά περίπου 5.000.000 συνταξιούχους. Για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στο «βασικό» σενάριο δεν υπάρχει ως μέτρο η περικοπή των 30 ευρώ για τις συντάξεις των 360 ευρώ που δίνει ο ΟΓΑ σε 800.000 ασφαλισμένους του.

Ωστόσο, το ποσό της εξοικονόμησης από την εφαρμογή του μέτρου φτάνει περίπου τα 800 εκατ. ευρώ για τη διετία 2013 -2014 και αντιστοιχεί περίπου στο 1/6 των 4,8 δισ. που θα πρέπει να κάνει το υπουργείο Εργασίας. Η εναλλακτική θα είναι η περικοπή από το πρώτο ευρώ [EUR=X] κατά 2% των συντάξεων από τα 600 ευρώ, 5% από τα 1.000 έως και τα 1.400 ευρώ και 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Επίσης, προτείνεται περικοπή σε ποσοστό έως 85% για τη δεύτερη σύνταξη διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων, που παίρνουν σήμερα διπλές συντάξεις. Στα εφάπαξ, οι περικοπές θα είναι 22,7% για το Δημόσιο και μέχρι και 50% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και ειδικά για τα ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ - τραπεζών). Επίσης, θα επιβληθεί αναδρομική εισφορά από 1% έως και 3%, σε μηνιαία βάση, σε όλους όσοι έχουν πάρει, από το 2005 και μετά, εφάπαξ το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Αντιθέσεις

Αντίθετοι εμφανίζονται οι πολιτικοί αρχηγοί και με το θέμα της περικοπής των κοινωνικών επιδομάτων, που στόχο έχει την εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ στη διετία. Συγκεκριμένα, αντιδρούν στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για περικοπή των επιδομάτων για νοικοκυριά τα οποία έχουν εισοδήματα πάνω από τα όριο της φτώχειας. Ζητούν περικοπή με εισοδηματικό κριτήριο, αλλά και εντοπισμό και περικοπή των επιδομάτων-«μαϊμού».

Με αυτό το σκεπτικό, δεν δέχονταν το εισοδηματικό κριτήριο να πέσει και κάτω από τα 30.000 ευρώ, τη στιγμή που από το σύνολο των επιδομάτων θα απομείνουν μόνο το οικογενειακό, τα επιδόματα αναπηρίας και το επίδομα ανεργίας. Πάντως, η αρχική πρόταση ήθελε τα επιδόματα να μη δίνονται σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν έρευνες (μία από τις οποίες έχει και την υπογραφή του ΔΝΤ , που θέλουν φυσικές αποχωρήσεις, μέχρι και το 2015 για την περίοδο 2010 -2015, από 114.000 έως και 141.0
Keywords
Τυχαία Θέματα