Μείον και το...Βέλγιο!

Ο οίκος Fitch διατήρησε την αξιολόγηση της γαλλικής οικονομίας στα τρία Α. Αντίθετα, ο οίκος Moody's υποβάθμισε την οικονομία του Βελγίου.
Ο αμερικανικός οίκος Fitch υποβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής σε «αρνητική» (από «σταθερή» που ήταν έως τώρα) τη αξιολόγηση που κάνει για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, διευκρινίζοντας πάντως ότι την ίδια την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας
συνεχίζει να την βαθμολογεί στην καλύτερη βαθμίδα, την «ΑΑΑ». «Η αρνητική προοπτική», όσον αφορά την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, σημαίνει ότι η σημερινή μας βαθμολόγηση γιαυτήν (ΑΑΑ) υπάρχει η πιθανότητα - ελαφρά άνω του 50% - μέσα στα δύο ερχόμενα έτη να μειωθεί», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Fitch.

Η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης

Απαντώντας σε αυτήν την ανακοίνωση του οίκου Fitch ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Φρανσουά Μπαρουέν, τόνισε ότι η γαλλική κυβέρνηση «λαμβάνει υπόψη της» αυτήν την απόφαση, υπογράμμισε όμως συγχρόνως ότι «η κυβέρνηση Φιγιόν θα πατάξει τα ελλείμματα». «Θα αναπτύξουμε δράσεις στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης, του ανταγωνισμού της γαλλικής οικονομίας, της πλήρους απασχόλησης, της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του κ. Μπαρουέν.

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα έξι χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ισπανία. Η απόφαση αυτή, όπως διευκρινίζει ο Fitch, σημαίνει ότι η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Ιρλανδία, μπορεί να υποβαθμιστούν έως και κατά δύο βαθμίδες μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Ο οίκος είχε ήδη θέσει τις χώρες αυτές σε επιτήρηση με αρνητικές προοπτικές.

Ο Fitch εκτιμά ότι η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών, την περασμένη εβδομάδα, δεν οδήγησε σε μια «συνολική λύση» της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να εμπλακεί περισσότερο τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Μετά τη σύνοδο της ΕΕ στις 9 και 10 Δεκεμβρίου ο Fitch κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια συνολική λύση στην κρίση της ευρωζώνης είναι, τεχνικά και πολιτικά, άπιαστη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Υποβάθμιση του Βελγίου

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's μείωσε αργά την Παρασκευή την βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το αξιόχρεο του Βελγίου σε «Aa3» --από «Aa1»- κάνοντας ταυτόχρονα λόγο περί αρνητικής προοπτικής, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί υποβαθμίσει εκ νέου τη χώρα.

Ο οίκος Moody's επικαλέστηκε, για να αιτιολογήσει την υποβάθμιση, την επιδείνωση των συνθηκών αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών της ευρωζώνης, καθώς και τους «νέους κινδύνους» που απορρέουν από το δημοσιονομικό κόστος που ενδέχεται να έχει η «διάσωση» τραπεζών, περιλαμβανομένης της Dexia.

Ο οίκος έκανε λόγο για τους «αυξανόμενους μεσοπρόθεσμους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη» (του Βελγίου) λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης στην ευρωζώνη.

Η κατάσταση όσον αφορά τους οικονομικούς κινδύνους π
Keywords
Τυχαία Θέματα