Μια εβδομάδα βομβαρδισμών στη Λιβύη

Στη Λιβύη, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα στην Τρίπολη. Οι συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν από αέρος, στόχους του Καντάφι, βοηθώντας τους αντικαθεστωτικούς να προωθηθούν. Οι επιχειρήσεις για την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ, βρίσκονται πλέον στην έβδομη ημέρα. Το πρωί, οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της Ατζαμπίγια.
Σειρά εκρήξεων ακούστηκαν στην πρωτεύουσα
της Λιβύης Τρίπολη κατά την έβδομη συνεχή νύχτα βομβαρδισμών από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην ανατολική συνοικία Ταζούρα της Τρίπολης, όπου ένα κτήριο του στρατού έπιασε φωτιά, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της περιοχής.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πεντάγωνο οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ,.

Όπως τόνισε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι στο έδαφος, με τη χρήση και 16 πυραύλων τύπου Τόμαχοκ, ενώ περίπου το 50% των επιχειρήσεων έγιναν από αμερικάνικα μαχητικά.

Ο κ. Γκόρτνεϊ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να μειώσουν περαιτέρω το ρόλο τους στις επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδιδε ότι η διεθνής συμμαχία πραγματοποίησε επιδρομές στην πόλη Ζλίτεν, 160 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Εκεί "πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες έγιναν στόχοι βομβαρδισμών από τους αποικιοκράτες σταυροφόρους επιτιθέμενους", ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι.

Η παραθαλάσσια πόλη Ζλίτεν βρίσκεται περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης Μιζουράτα.

Τα δυτικά αεροσκάφη έπληξαν άρματα μάχης και στοιχεία πυροβολικού των δυνάμεων του Καντάφι την Παρασκευή για να βοηθήσουν τους εξεγερμένους να ανακτήσουν το πλεονέκτημα στις μάχες για την στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι εξεγερμένοι μπήκαν στην πόλη από την ανατολική της πλευρά ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι συνέχιζαν να διατηρούν τον έλεγχο του δυτικού τμήματος της πόλης.

Στη Βεγγάζη, ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Μουστάφα Γεριάνι δήλωσε πως αναμένει η Ατζνταμπίγια να πέσει σύντομα μετά τις συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές, που «θα εξασθενίσουν τις δυνάμεις τους και, το σημαντικότερο, το ηθικό τους». Πρόσθεσε ότι το επίπεδο των δυτικών επιδρομών είναι αρκετό, ώστε οι εξεγερμένοι να νιώθουν ασφαλείς υπό την προστασία τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν με όπλα τη λιβυκή αντιπολίτευση, καθώς όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εκτιμά ότι η απόφαση του ΟΗΕ για την ανάληψη διεθνούς στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης επιτρέπει μια παροχή βοήθειας σε εξοπλισμό. Ωστόσο όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα καμιά
Keywords
Τυχαία Θέματα