Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Για μια «Φιλική Ελλάδα στις επιχειρήσεις»

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος – Νέα Εταιρική Μορφή – Σήματα Προϊόντων και Υπηρεσιών – Μεσίτες Ακινήτων – Ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού και άλλες διατάξεις» το οποίο και ενεκρίθη για να συζητηθεί και ψηφισθεί τις επόμενες ημέρες απο τη βουλή.
Για το σχέδιο νόμου ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
είπε: «Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα και τις νέες και υγιείς επενδύσεις, αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την επιβίωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της ελληνικής οικονομίας.
Για μας, για το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Με τις ρυθμίσεις των δύο τελευταίων χρόνων, η χώρα μας ήδη παρουσιάζει για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια, μια σαφή βελτίωση στους διεθνείς δείκτες που μετρούν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Δεν σταματάμε εδώ. Απαιτούνται ακόμα πιο γενναία και αποφασιστικά μέτρα, αλλά κυρίως συντονισμός και συνεργασία ολόκληρης της διοίκησης, να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας.
Ένα τέτοιο βήμα, μια τέτοια μεγάλη τομή είναι η πρωτοβουλία μας για μια «Φιλική Ελλάδα στις επιχειρήσεις». η Ελλάδα χαράζει και σκοπεύει να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια ένα δρόμο μεταρρυθμίσεων προς όφελος ενός βιώσιμου και σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Με την πλήρη και οριστική άρση του καμποτάζ για την ενίσχυση της κρουαζιέρας, με τη σύσταση ενός σύγχρονου ΚΕΠ αδειοδοτήσεων για όλες τις μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις, με τη δημιουργία ενός νέου ευέλικτου τύπου εταιρίας για την στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και με την επιτάχυνση των μεγάλων αναπτυξιακών επιλογών της χώρας μέσω της δραστικής μείωσης της γραφειοκρατίας π.χ. στις αρχαιολογικές εργασίες».

****

Γενικά Στοιχεία για το Σχέδιο Νόμου
Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι ένας στρατηγικής σημασίας στόχος για το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Έτσι, το παρόν σχέδιο νόμου, που προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας Επιχειρηματικά Φιλικής Ελλάδας, προβλέπει την υλοποίηση οριζόντιων δράσεων που είτε έχουν επιλεχθεί από το Σχέδιο Δράσης, είτε αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις, είτε αναμένονται γενικά να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ο σκοπός του είναι συνεπώς διττός: α) η ενσωμάτωση οριζοντίων προβλέψεων του Σχεδίου Δράσης και του Μνημονίου γενικότερα σε ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο καθώς και β) η περαιτέρω διεύρυνση τομέων στους οποίους μπορεί να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τη διευκόλυνση του επιχειρείν.
Δομικά αποτελείται από έξι μέρη, το πρώτο εκ των οποίων αφορά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με τομές και βελτιώσεις τόσο στο θεσμικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, όσο και στην επιτάχυνση εκπόνησης αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών στα μεγάλα έργα, η βελτίωση του καθεστώτος λειτουργίας της ζώνη
Keywords
Τυχαία Θέματα