Μοδίστρες και τσαγκάρηδες στις "βιτρίνες"

Στους κεντρικούς δρόμους της Σόφιας "φιγουράρουν" πλέον καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων και ενδυμάτων, τα οποία, από το ... παρασκήνιο όπου βρισκόταν, δηλαδή σε δρόμους περιμετρικά των κεντρικών αξόνων, επανήλθαν στο κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, εξαιτίας της συρρίκνωσης του εισοδήματος των πολιτών και της οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα εταιρείας κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων "ΒΤΑ", λόγω της μεγάλης ζήτησης για επιδιορθώσεις ρούχων και υποδημάτων, οι μοδίστρες και οι τσαγκάρηδες προτιμούν
καταστήματα στο ισόγειο, παρά σε όροφο, προκειμένου οι πελάτες να τους εντοπίζουν εύκολα.

Από τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι τσαγκάρηδες είναι οι καλύτεροι πελάτες των κτηματομεσιτικών εταιρειών, καθώς αναζητούν καταστήματα για τη στέγαση της επιχείρησής τους.

Από την οικονομική κρίση, εξάλλου, "αναβίωσε", σε αρκετά σημεία της βουλγαρικής πρωτεύουσας, ο "θεσμός" των καταστημάτων της γειτονιάς, καθώς από τον Ιανουάριο μέχρι και το Μάρτιο του 2011, η ζήτηση για την ενοικίαση χώρων, με στόχο τη δημιουργία τέτοιων καταστημάτων, αυξήθηκε κατά 15%, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2010.

Πολλοί είναι και οι αγρότες που νοικιάζουν καταστήματα "γειτονιάς", με στόχο να πουλήσουν την παραγωγή τους- φρούτα και λαχανικά- και το κάνουν αυτό διότι δεν έχουν δικό τους χώρο για την έκθεση και πώληση των προϊόντων τους.

Αυτή η τάση αποτελεί - κατά την έρευνα - ένα από τα πρώτα σημάδια της εξόδου των Βούλγαρων πολιτών από την ύφεση, που φαίνεται να υλοποιείται, έστω και με μικρά "βήματα".

Τα καταστήματα των 30 τετραγωνικών μέτρων έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, κυρίως στο κέντρο της Σόφιας, καθώς τα ενοίκια για τέτοια καταστήματα μειώθηκαν περίπου κατά 45% την τελευταία διετία και προτιμώνται από μικρούς επαγγελματίες για τη στέγαση της επιχείρησής τους.

Στο μεταξύ, η μείωση των τιμών των ενοικίων και η διαμόρφωσή τους σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα, οδήγησε πολλούς επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, όπως οδοντίατροι και φυσιοθεραπευτές, να εγκαταλείψουν τα ... ρετιρέ και να επιλέξουν γραφεία σε ισόγειο χώρο, προκειμένου να καλύψουν τις επαγγελματικές τους ανάγκες.
Keywords
Τυχαία Θέματα