«Ναυάγιο» Δένδια στη Βόρεια Ελλάδα

Σε ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας με αντιπροσωπεία φορέων από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, για το θέμα που έχει δημιουργηθεί από τη μετατροπή των σχολών της ΕΛ.ΑΣ. σε Ξάνθη και Κομοτηνή σε κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών.

Η αντιπροσωπεία των φορέων στην οποία συμμετείχαν τοπικοί βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζήτησε από τον κ. Δένδια
να αναλάβει συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις για το διάστημα που θα απαιτηθεί προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως χώροι κράτησης οι σχολές.

Βασικό αίτημα των φορέων είναι να μη σταματήσει η λειτουργία των τριών αστυνομικών σχολών σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο και να μη μεταβληθούν σε μόνιμους χώρους κράτησης παράνομων μεταναστών. Ζήτησαν επιτακτικά να θέσει ο υπουργός σαφές χρονοδιάγραμμα σχετικά με την αποχώρηση των μεταναστών από τις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. και του μετέφεραν την οργή των πολιτών της Θράκης για τη βιαστική, όπως τη χαρακτήρισαν, απόφαση του υπουργείου. Μάλιστα ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης έκανε λόγο για «εμπόλεμη κατάσταση», εξηγώντας στη συνέχεια πως ο κοινωνικός αναβρασμός που επικρατεί στη Θράκη θα ξεσπάσει στους δρόμους.

Από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της ασφάλειας που προκύπτει από τη μεταφορά δεκάδων λαθρομεταναστών, καθώς ορισμένοι εκπρόσωποι υποστήριξαν πως στα κτίρια των αστυνομικών σχολών φυλάσσονται όπλα. Από εκπροσώπους του Κοινοβουλίου μεταφέρθηκε και η πρόταση να ανοίξουν και η Σχολή Ευελπίδων αλλά και περισσότερα στρατόπεδα στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας τους διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας, ενώ για την κράτηση των παράνομων μεταναστών δεν θα χρησιμοποιηθούν μόνο οι σχολές της Αστυνομίας στη Θράκη. Οπως ανάφερε στους εκπροσώπους, η συνολική χωρητικότητα των 12 αστυνομικών σχολών που υπάρχουν στην Ελλάδα ξεπερνά τα 3.500 άτομα. Δεδομένο πως φέτος ο αριθμός των εισακτέων δεν θα ξεπεράσει τους 500 νέους αστυνομικούς, δημιουργούνται πολλά κενά σε κτίρια που ανήκουν στην ιδιοκτησία της Αστυνομίας και όπως ανέφερε ο υπουργός μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τον τρόπο που επιθυμεί η ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Δένδιας μετέφερε και την κυβερνητική απόφαση για τη λύση του προβλήματος, περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα που έχουν οι ευρωπαίοι εταίροι από τη χώρα μας και ανέφερε τον κίνδυνο να χαθούν δεκάδες εκατομμύρια από κοινοτικά κονδύλια. Επιχείρησε, τέλος, να καθησυχάσει τα μέλη της αντιπροσωπείας ότι οι μετανάστες θα μείνουν μόνο προσωρινά στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και τους διαβεβαίωσε ότι οι αστυνομικές σχολές στην περιοχή δεν θα κλείσουν. Οπως υποστήριξε ο κ. Δένδιας, μέχρι τώρα η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» εξελίχθηκε ομαλά, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των αλλοδαπών αλλά παράλληλα δίνοντας βάρος στην ασφάλεια των πολιτών.

ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΟΡΩΝ. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης χαρακτήρισε το Μεταναστευτικό μείζον πρόβλημα και το ίδι
Keywords
Τυχαία Θέματα