Νέα κρίση μετά το τσουνάμι στην Ιαπωνία

Το ελληνικό εμπόριο θα σταθεί αλληλέγγυο στις προσπάθειες της Ιαπωνικής Κυβέρνησης και του Ιαπωνικού λαού, δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ προτρέπει τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις να ερευνήσουν εκ νέου και να εξετάσουν τις δυνατότητες μεγαλύτερης και πιο αποτελεσματικής προσέγγισης και βελτίωσης των εμπορικών μας σχέσεων.

«Τα εμπορικοοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας
και Ιαπωνίας μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν και αυτό θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο μιας εποικοδομητικής συνάντησής μας με τους επιτελείς της Ιαπωνικής Πρεσβείας, μεταφέροντας τους το θαυμασμό μας και το μήνυμα των Ελλήνων εμπόρων, ότι οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται" δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης που έχει ζητήσει με σχετική επιστολή του συνάντηση του προεδρείου της ΕΣΕΕ με τον Ιάπωνα Πρέσβη και τον επικεφαλής του Οικονομικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα.

Ιαπωνία έχει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως με ΑΕΠ 5,5 τρις ευρώ και βασίζεται αποκλειστικά στην εξαγωγική οικονομία και το εμπόριο, αφού κατέχει μεγάλα ποσοστά παγκοσμίως στις πωλήσεις υψηλής τεχνολογίας, ηλεκτρονικού υλικού και εξαρτημάτων σε μικροεπεξεργαστές και υπολογιστές. Η Ιαπωνία κατέχει Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά ομόλογα αξίας πολλών δις και έχει επενδύσει 13 τρις στο εξωτερικό, ενώ 7 τρις ξένα κεφάλαια έχουν επενδυθεί στην Ιαπωνία. Οι επιπτώσεις από τη βιβλική καταστροφή μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αφού η ενεργοβόρος βαριά βιομηχανία θα αντικαταστήσει την πυρηνική ενέργεια με πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Εάν η σημερινή κατάσταση στην Ιαπωνία διατηρηθεί με την ίδια ένταση, δυστυχώς, μπορεί να προκαλέσει μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση».

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Κορκίδης και η ΕΣΕΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι οι Έλληνες έμποροι εκφράζουν την συμπαράστασή τους στον Ιαπωνικό λαό και υπογραμμίζουν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στους ιαπωνικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς των εξαγώγιμων προϊόντων προς την Ελλάδα και ιδιαίτερα των τροφίμων.



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Τόκυο, που αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, το διμερές εμπόριο μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας, ενώ κατά την τελευταία δεκαετία σημείωσε αξιόλογη αύξηση, δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης της ιαπωνικής οικονομίας, παρουσίασε κάμψη το 2007 και το 2008, η οποία, όμως, έγινε αρκετά εντονότερη το 2009. Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ιαπωνίας όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν έντονα ελλειμματικό εις βάρος της χώρας μας. Ωστόσο, το 2009, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των ιαπωνικών εξαγωγών προς την Ελλάδα (μείωση 49,2%), το έλλειμμα αυτό μειώθηκε σημαντικά κατά 50%.

Πιο αναλυτικά, το 2009, λόγω της
Keywords
Τυχαία Θέματα