Νέα βήματα στη διασυνοριακή συνεργασία

Η σύσταση ομάδων εργασίας που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες εντατικοποίησης της διασυνοριακής συνεργασίας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της νομαρχίας Σμόλιαν στη Βουλγαρία, αποφασίστηκε στο Ελληνο-Βουλγαρικό Φόρουμ Πολιτών, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην ομώνυμη πόλη της γειτονικής χώρας.

Η συνάντηση, συνέχεια της περσινής πρωτοβουλίας που είχε γίνει στην Ξάνθης, συνδιοργανώθηκε από τα Γραφεία Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Αθήνα και Σόφια και τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και
Κοινοτήτων Ξάνθης και Σμόλιαν.

«Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η ορθολογική διαχείριση της ποτάμιας λεκάνης του Έβρου, το πρόβλημα με τις πλημμύρες, η ρύπανση του ποταμού Νέστου και οι σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της στο οικοσύστημά του, και εξετάστηκαν κοινές αναπτυξιακές παρεμβάσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, 'Αρης Γιαννακίδης.

Ένα θέμα ουσιαστικής σημασίας, που απασχόλησε τους συμμετέχοντες στο φόρουμ, ήταν η προσβασιμότητα στις δύο πλευρές των συνόρων και συγκεκριμένα, ο οδικός άξονας Ξάνθη-Εχίνος-Δημάριο-Ρούντοζεμ που θα συνδέσει τις δύο περιοχές και ο οδικός άξονας Δράμας-Εξοχής και Γκότσε Ντέλτσεφ, που έχει δημιουργήσει δυναμική και αποτελεί επιλογή μεγάλου αριθμού ταξιδιωτών και τουριστών.

Σε ό,τι αφορά το πεδίο όπου έχει γίνει ήδη προεργασία από προηγούμενα χρόνια, μέσα από την εφαρμογή κοινών προγραμμάτων, τον τουρισμό, στη συνάντηση συζητήθηκε η προώθηση κοινών τουριστικών πακέτων με συνδυασμό ορεινών αποδράσεων, καθώς στην περιοχή του Σμόλιαν βρίσκεται το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο Παμπόροβο, και επισκέψεων στην παράλια ζώνη της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Η από κοινού ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων εξετάστηκε επίσης, με βάση συγκεκριμένες προτάσεις και κοινές εργασίες που κατέθεσαν αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες των δύο χωρών, ανέφερε ο κ. Γιαννακίδης.

«Το φόρουμ διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτών που κατέκλυσαν το αμφιθέατρο του δήμου Σμόλιαν», τόνισε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

«Προέκυψε η βούλησή μας για κοινή αναπτυξιακή συμπόρευση, διαπεριφερειακή και διασυνοριακή, και για καλύτερη επικοινωνία ανά τακτά χρονικά διαστήματα», υπογράμμισε ο κ. Γιαννακίδης.

Οι ομάδες εργασίας που θα συγκροτήσουν οι δύο πλευρές θα αναλάβουν τη σχηματοποίηση της συνεργασίας στα διάφορα πεδία και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων των όμορων περιοχών.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κατά την επίσκεψή του στο Σμόλιαν είχε συνομιλίες με το νομάρχη, Στέφαν Στάικοφ και τη δήμαρχο, Ντόρα Γιάνκοβα.

Ακόμη, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις με τους 28 νομάρχες της Βουλγαρίας, καθώς η σύσκεψή τους με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Μπόικο
Keywords
Τυχαία Θέματα