Ο Γκοτοβίνα διεμήνυσε ότι δεν είναι αναγκαίες οι διαδηλώσεις

Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Κροάτης απόστρατος στρατηγός, Άντε Γκοτοβίνα, από τη φυλακή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) διεμήνυσε μέσω του συνηγόρου του ότι δεν είναι αναγκαίες οι διαδηλώσεις που έχουν αναγγείλει ότι θα διοργανώσουν, στις 15 και 16 Απριλίου, ενώσεις βετεράνων πολέμου στην Κροατία, με αφορμή την έκδοση της απόφασης του ICTY για τον ίδιο και τους συγκατηγορούμενους του,
Μλάντε Μάρκατς και Ίβαν Τσέρμακ.

«Ο στρατηγός Γκοτοβίνα, όσον αφορά τις διαδηλώσεις, θεωρεί ότι ο καθένας μπορεί να ενεργεί βάσει της συνείδησής του και ότι δεν είναι αναγκαίο τώρα να οργανώνονται συγκεντρώσεις, επειδή είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι ο στρατηγός θα αθωωθεί και στις 15-16 Απριλίου θα ταξιδεύει για το Ζάγκρεμπ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο συνήγορός του Λούκα Μίλετιτς.

«Για το στρατηγό Γκοτοβίνα ως πιστό, σημαίνουν πολλά οι εκκλήσεις των Κροατών επισκόπων, οι οποίοι ζήτησαν από τους πιστούς κάθε Παρασκευή του Απριλίου να προσεύχονται για μία δίκαιη δικαστική απόφαση», πρόσθεσε ο κ. Μίλετιτς.

Διαδήλωση σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στη φυλακή του ICTY στρατηγούς ανήγγειλαν η Δράση για μία Καλύτερη Κροατία και η Ένωση Κροατών Βετεράνων του Πατριωτικού Πολέμου 1990-1996. Η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί μία μέρα μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου για τους τρεις στρατηγούς, Άντε Γκοτόβινα, Μλάντεν Μάρκατς και Ίβαν Τσέρμακ, στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ.

Οι τρεις στρατηγοί κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του σερβικού πληθυσμού της Κροατίας, στη διάρκεια της επιχείρησης "Καταιγίδα", το καλοκαίρι του 1995. Η δίκη τους άρχισε το 2008 και η εισαγγελία του ICTY ζήτησε την καταδίκη τους και την επιβολή ποινής κάθειρξης 27 ετών στον Γκοτοβίνα, 23 ετών στο Μάρκατς και 17 ετών στον Τσέρμακ.

Ο Άντε Γκοτοβίνα βρίσκεται στη φυλακή από το 2005, όταν συνελήφθη στις Κανάριες Νήσους, ενώ οι Τσέρμακ και Μάρκατς παραδόθηκαν οικειοθελώς το 2004.
Keywords
Τυχαία Θέματα