Ο "ευρωσκεπτισμός" στον απολογισμό του Βίκτορ Όρμπαν

Αντικείμενο οξείας κριτικής από τα μη δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία, έγινε ο χθεσινός απολογισμός, με έντονα στοιχεία "ευρωσκεπτισμού", του πρωθυπουργού και αρχηγού του δεξιοεθνικιστικού κόμματος Ένωση Νεαρών Δημοκρατών, Βίκτορ Όρμπαν, για το πρώτο ήμισυ της ουγγρικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κύριο σημείο της κριτικής των Σοσιαλιστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του εναλλακτικού κόμματος "Για μια άλλη πολιτική", αποτελεί αρχικά η διακήρυξη του πρωθυπουργού "εμείς
δεν πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς πιστεύουμε στην Ουγγαρία και η ΕΕ δεν αποτελεί αντικείμενο πίστης αλλά αντικείμενο λογικής".

Η κριτική επεκτείνεται στην επισήμανση του κ. Όρμπαν ότι η ΕΕ δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά ένα πλαίσιο εντός του οποίου η χώρα βρίσκει τους υπολογισμούς της, "εκ των έσωθεν μας οδηγούν τα εθνικά συμφέροντα, τα οποία επιθυμούμε να εναρμονίσουμε με τα συμφέροντα άλλων χωρών" ανέφερε χαρακτηριστικά, "διασαφηνίζοντας" ότι στόχος της ΕΕ "είναι να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση για την Ουγγαρία στην μετά την κρίση Ευρώπη".

Σε δηλώσεις του ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Ατίλα Μεστερχάζι, άσκησε δριμύτατη κριτική στην πολιτική που ακολουθεί ο κ. Όρμπαν, κατηγορώντας τον ότι η ουγγρική Προεδρία στην ΕΕ έχει επισκιασθεί διεθνώς από τις αρνητικές επιπτώσεις του νέου ουγγρικού Νόμου για τα Μέσα Ενημέρωσης, με τη διαδικασία της αμφιλεγόμενης τροποποίησης του Ουγγρικού Συντάγματος να βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της αποκαλούμενης "Επιτροπής της Βενετίας".

Ο κ. Μεστερχάζι χαρακτήρισε ως "σφάλμα" την απόφαση της κυβέρνησης να μην συμμετάσχει στο Ευρωσύμφωνο, επισημαίνοντας άλλες δύο "παταγώδεις αποτυχίες" της ουγγρικής Προεδρίας, αφενός τη μη διοργάνωση από τη Βουδαπέστη της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση και αφετέρου τη μη πρόσκληση του Ούγγρου πρωθυπουργού στη Διάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι για την κρίση στην Λιβύη.

Ο αρχηγός των Ούγγρων Σοσιαλιστών κατέκρινε επίσης το ύφος των δηλώσεων του Ούγγρου πρωθυπουργού και προεδρεύοντα της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο πρόσφατα, αλλά και στην ατυχή αναφορά του, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην ουγγρική εθνική εορτή της 15 ης Μαρτίου, όταν ο κ. Όρμπαν παρομοίωσε τις Βρυξέλλες με την "σοβιετική Μόσχα".

Στη χθεσινή ομιλία-απολογισμό του πρώτου ήμισυ της ουγγρικής Προεδρίας στην ΕΕ, ο Βίκτορ Όρμπαν τόνισε πως σήμερα υπάρχει μια "πιο δυνατή και ανεξάρτητη Ουγγαρία από αυτήν τον τελευταίων 20 χρόνων", επισημαίνοντας πως το πιο μεγάλο επίτευγμα τους πρώτους τρεις μήνες της ουγγρικής Προεδρίας είναι ότι η χώρα απέδειξε πως μπορεί να σταθεί στο διεθνές πολιτικό στερέωμα και να υπερασπιστεί "τον εαυτό της και τα δικαιώματα των πολιτών της" και εφόσον χρειασθεί αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην πορεία, τα οποία επιλύει επιτυχώς.

Ο πρωθυπουργός κατονόμασε ως μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες της ουγγρικής Προεδρίας την "Οικονομ
Keywords
Τυχαία Θέματα