Ο Πατίνιο διέψευσε το τηλεγράφημα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού διέψευσε τις κατηγορίες που περιέχονται σε διπλωματικό τηλεγράφημα των ΗΠΑ που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks, σύμφωνα με τις οποίες ζήτησε χρηματοδότηση για την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Ραφαέλ Κορέα από τη Βενεζουέλα και Κολομβιανούς αντάρτες.

Το τηλεγράφημα, το οποίο αναδημοσίευσαν εγχώρια ΜΜΕ,
φέρει αμερικανούς διπλωμάτες να αναπαράγουν τους ισχυρισμούς μιας πηγής τους κατά την οποία ο Ρικάρδο Πατίνιο ζήτησε χρήματα από την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Κορέα το 2006.

Ανέφερε ακόμα ότι δύο πηγές υποστήριξαν πως ο Πατίνιο έλαβε χρήματα από την κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.

"Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι απολύτως ψευδείς", είπε ο Πατίνιο σε συνέντευξη Τύπου. Επέκρινε τα ΜΜΕ στον Ισημερινό διότι αναπαρήγαγαν ως γεγονότα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες καθώς και τους "κουτεντέδες κατασκόπους" που δουλεύουν για την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ο Πατίνιο είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κορέα, που ανέλαβε την εξουσία στη λατινοαμερικάνικη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ το 2007 και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της συμμαχίας των αριστερών ηγετών στην περιφέρεια.

Ο σάλος μετά την δημοσίευση του τηλεγραφήματος διαδέχθηκε την αποπομπή από τον Ισημερινό της αμερικανίδας πρέσβειρας στο Κίτο μετά την αποκάλυψη άλλου ενός διπλωματικού τηλεγραφήματος των ΗΠΑ, στο οποίο διατυπωνόταν ο ισχυρισμός πως ο Κορέα ανέχεται φαινόμενα διαφθοράς στην αστυνομία. Ως κίνηση αντιποίνων ακολούθησε η απέλαση του πρεσβευτή του Ισημερινού στην Ουάσινγκτον.

Ο Πατίνιο σημείωσε ότι μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν επιλεκτικά κάποια τηλεγραφήματα που δημοσιοποιεί το WikiLeaks με κριτήριο το εάν θεωρούν πως πλήττουν την κυβέρνηση του προέδρου Κορέα εν όψει του δημοψηφίσματος του Μαΐου στο οποίο θα κριθεί σειρά μεταρρυθμίσεων από το λαό της χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα