Ο πρώτος ολοκληρωμένος προγραμματιστής διαδρομών

Τον πρώτο ολοκληρωμένο «Προγραμματιστή Διαδρομών» (Journey Planner) για την Αθήνα και τη Μαδρίτη ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα του Στέλιου Θωμόπουλου στο Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Η ανάπτυξη έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος OPTI-TRANS, του οποίου ο «Δημόκριτος» είναι συντονιστής και το οποίο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόγραμμα GSA.

Ο OPTI-TRANS Journey
Planner περιλαμβάνει όλα τα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, όπως μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, προαστιακό, καθώς επίσης ταξί και περπάτημα, ενώ στη Μαδρίτη περιλαμβάνει λεωφορεία, μετρό, ταξί, συνεπιβίβαση ιδιωτικών αυτοκινήτων (dynamic car sharing - DRS) και περπάτημα.

Ο Προγραμματιστής Διαδρομών ΟPTI-TRANS, χάρη στον ισχυρό αλγόριθμό του, παρέχει σε ελάχιστο χρόνο τις καλύτερες δυνατές συνδυαστικές λύσεις για τη χρήση των μέσων μεταφοράς από ένα σημείο αναχώρησης προς ένα σημείο προορισμού και ενσωματώνει τη χρήση GPS για την αυτοματοποιημένη εισαγωγή της αφετηρίας μιας διαδρομής. Παρέχει επίσης αναλυτική περιγραφή όλων των ενδιάμεσων στάσεων κατά μήκος της διαδρομής είτε στο χάρτη είτε σε μορφή κειμένου.

Επιπλέον, προσφέρει οπτικοποίηση της διαδρομής πάνω στο χάρτη με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις και τη χρήση εικονιδίων για να διαφοροποιούνται τα διαφορετικά είδη μεταφοράς το ένα από το άλλο.

Ακόμα, παρέχει οπτική πλοήγηση πάνω στο χάρτη με χρήση ηλεκτρονικής πυξίδας. Σύντομα οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο OPTI-TRANS Journey Planner θα περιλαμβάνει επίσης τα δρομολόγια των δημοτικών λεωφορείων και ήδη βρίσκονται σε επαφή με τους δήμους προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα δεδομένα.

Ο Προγραμματιστής Διαδρομών μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο για την προώθηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς από πολίτες και τουρίστες. Όπως δήλωσε ο Στέλιος Θωμόπουλος, διευθυντής έρευνας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», τέως Δ/ντής Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών και καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Penn State University των ΗΠΑ, η προσπάθεια των ερευνητών τώρα είναι να τον επεκτείνουν και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, αλλά και εκτός Ευρώπης, καθώς επίσης να εμπλουτίσουν τις εφαρμογές του.

Ο OPTI-TRANS Journey Planner προσφέρεται δωρεάν για την Αθήνα και την Μαδρίτη από τη διεύθυνση http://www.optitrans-fp7.eu/.
Keywords
Τυχαία Θέματα