Ο Ραχόϊ θα ψάξει για βοήθεια

Το ενδεχόμενο να ζητήσει εξωτερική δανειακή βοήθεια φέρεται να εξετάζει ο νικητής των εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Ισπανία Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες προς το Λαϊκό κόμμα τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
«Δεν πιστεύω ότι η σχετική απόφαση (για προσφυγή σε δανεισμό) έχει ληφθεί αλλά είναι μία από τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι όπως έχω ακούσει» δήλωσε η πηγή της οποίας δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητα στο Reuters.
Ταυτόχρονα
οι πληροφορίες του Reuters αφήνουν να εννοηθεί ότι η απόφαση (εφόσον ληφθεί) θα επισπευσθεί καθώς η πηγή του πρακτορείου αναφέρει ότι «αν γίνει αυτό πρέπει να γίνει τώρα».

Oμως ο ίδιος άνθρωπος σημειώνει ότι για να ληφθεί αυτή η απόφαση «θα απαιτηθεί χρόνος και περαιτέρω γνώση της ισχύουσας κατάστασης».

Η επισήμανση αυτή είναι εύλογη καθώς το Λαϊκό κόμμα που ήρθε πρώτο στην εκλογική αναμέτρηση θα βρεθεί στην εξουσία στα μέσα Δεκεμβρίου, όπως ορίζει το Σύνταγμα της Ισπανίας. Η νέα κυβέρνηση θα διαμορφώσει ιδία γνώμη για τα δημοσιονομικά εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του ίδιου μήνα. Συνεπώς το «τώρα» που αναφέρεται δεν μπορεί να σημαίνει νωρίτερα από τα τέλη του έτους.

Όμως σε περίπτωση που η Ισπανία αποταθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης η ακριβής ημερομηνία θα είναι απλώς μια λεπτομέρεια. Διότι είναι προφανές ότι ένα δάνειο προς την τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης δεν θα είναι του μεγέθους της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας. Και συνεπώς θα εξαντλήσει τις δυνατότητες παροχής στήριξης του EFSF. Σήμερα μόλις ένα άλλο ειδησεογραφικό πρακτορείο, το Bloomberg, ανέφερε ότι ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ισπανίας εξετάζει τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» που θα απορροφήσει τα τοξικά στοιχεία ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ που έχει συσσωρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Αν λοιπόν τεθεί επί τάπητος ένα δανειακό πρόγραμμα για την Ισπανία θα πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτει και τις μαύρες τρύπες των τραπεζών της χώρας.

Τα κεφάλαια ασφαλώς θα βρεθούν. Αλλωστε το ΔΝΤ αποφάσισε μόλις την περασμένη Τρίτη να αυξήσει τις «πιστωτικές γραμμές εξάμηνης διάρκειας για χώρες της ευρωζώνης με στέρεα οικονομία αλλά με βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας». Μια περιγραφή που μοιάζει να ανταποκρίνεται επακριβώς στο «προφίλ» της Ισπανίας.
Όμως σε περίπτωση που η Μαδρίτη βρεθεί με οποιοδήποτε τρόπο στο κλαμπ του ΔΝΤ μαζί με την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία (και την Ιταλία να τελεί υπό επιτήρηση) το οικοδόμημα της ευρωζώνης θα έχει υποστεί ένα πολύ ισχυρό ρήγμα στα θεμέλιά της.
Keywords
Τυχαία Θέματα