Ο ρόλος των Μουσείων στη διαφύλαξη της μνήμης

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, περισσότερα από 40 Μουσεία σε όλη τη Σλοβενία ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό, με δωρεάν είσοδο και υπό το σύνθημα «Μουσεία και Μνήμη», ερευνούν τον πυρήνα των δράσεών τους, τη διαφύλαξη της μνήμης.

Τα Μουσεία δεν συλλέγουν μόνον αντικείμενα, αλλά και ιστορίες, δήλωσε η επικεφαλής της σλοβενικής επιτροπής στο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), Τάνια Ρόζενμπεργκαρ Σέγκα.

Διαφυλάσσουν τη μνήμη
και την παρουσιάζουν στο κοινό με διάφορες μορφές, γι' αυτό το φετινό θέμα ανοίγει τη συζήτηση για το έργο των Μουσείων στο παρελθόν και στο μέλλον, ανέφερε η κ. Ρόζενεμπεργκαρ Σέγκα.

Ανοίγει τα ερωτήματα για τη σχέση της συλλογής, της ατομικής και της ιστορικής μνήμης, είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλα ενδιαφέρονται ερωτήματα, όπως γιατί η μνήμη φυλάσσεται στα μουσεία και ποιος επιλέγει τα αντικείμενα που εκτίθενται.

«Οι Σλοβένοι έχουν σχετικά καλή στάση στο θέμα της κληρονομιάς», δήλωσε η διευθύντρια του Μουσείου Γκορνιεσάβσκι, Ιρένα Λάτσεν Μπενεντίτσιτς.

«Οι άνθρωποι συχνά ζητούν τη γνώμη μας για την αξία σημαντικών αντικειμένων, που κρατούν στο σπίτι. Ορισμένοι δωρίζουν τέτοια αντικείμενα σ' εμάς, καθώς οι πόροι μας για να τα αγοράσουμε είναι περιορισμένοι», δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.

Είναι σημαντικό αντικείμενο ιστορικής σημασίας για τη Σλοβενία να παραμένουν στη χώρα και να μην πωλούνται στο εξωτερικό, όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν, σημείωσε.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, διοργανώνονται 100 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, διαλέξεις, σεμινάρια, εγκαίνια εκθέσεων και περιηγήσεις σε μουσεία.

Η Σλοβενική Εταιρία Μουσείων απένειμε χθες το ετήσιο βραβείο Βαλβάσορ, το οποίο αποτελεί την κορυφαία διάκριση για μουσειακό έργο, στο Τιμοτέι Κνίφιτς, του αρχαιολογικού τμήματος του Εθνικού Μουσείου.

Ο Τιμοτέι Κνίφιτς θεωρείται παλαίμαχος της υποβρύχιας αρχαιολογίας και ένας από τους πιο δημοφιλείς καθηγητές αρχαιολογίας της Σχολής Καλών Τεχνών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2009, η Σλοβενία έχει 49 Μουσεία, 29 μουσειακές συλλογές, 4 ειδικά μουσεία αφιερωμένα στην καλλιτεχνική κληρονομιά, 55 εκθεσιακούς χώρους και γκαλερί και άλλα 33 μικρότερα Μουσεία και χώρους. Τα συνολικά 170 ιδρύματα δέχθηκαν 2,6 εκ. επισκέπτες, το 1/3 των οποίων ήταν από το εξωτερικό.
Keywords
Τυχαία Θέματα