Ο Σπίντελεγκερ νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος

Το συγκυβερνών στην Αυστρία -- με τους Σοσιαλδημοκράτες -- συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα εξέλεξε σήμερα το μεσημέρι ομόφωνα, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του στη Βιέννη, νέο αρχηγό του τον 52χρονο υπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, στη θέση του παραιτηθέντα χθες από όλα τα πολιτικά του αξιώματα για λόγους υγείας μέχρι τώρα αρχηγού του κόμματος, αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών, του 42χρονου Γιόζεφ Πρελ.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο νέος αρχηγός Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ο 15ος στη μεταπολεμική ιστορία του Λαϊκού Κόμματος
-- ο οποίος χαρακτηρίζεται ως φιλικός, ευγενής, συνεπής στις σχέσεις του, αλλά και φιλόδοξος πολιτικός χαμηλών τόνων -- θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το αξίωμα του αντικαγκελάριου (αντιπροέδρου) στην κυβέρνηση συνασπισμού του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν με το Λαϊκό Κόμμα.

Άγνωστο παραμένει με ποιον πολιτικό του θα καλύψει το Λαϊκό Κόμμα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ως πιθανότεροι εμφανίζονται η σημερινή υπουργός Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ και ο υπουργός Οικονομίας Ράινχολντ Μίτερλενερ, οι οποίοι φέρονταν και ως πιθανοί διάδοχοι του κ. Πρελ στην αρχηγία του κόμματος.

Αναλυτές δεν αποκλείουν ως πιθανούς για τη θέση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών το μέχρι πρόσφατα διευθυντικό στέλεχος της τέταρτης σε μέγεθος αυστριακής Τράπεζας Εργασίας και Οικονομίας, Στέφαν Κόρεν, γιο του πρώην υπουργού Οικονομικών Στέφαν Κόρεν, ο οποίος τη δεκαετία του 1960 είχε καταρτίσει το σύγχρονο οικονομικό πρόγραμμα του Λαϊκού Κόμματος, αλλά και τον σχετικά άγνωστο Στέφαν Πέρνκοπφ, μέλος της τοπικής κυβέρνησης στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας.

Τον Μίχαελ Σπίντελεγκερ θεωρούσαν αναλυτές στη Βιέννη ως τον επικρατέστερο για τη διαδοχή στο κόμμα, καθώς ο ίδιος ηγείται της πολυπληθέστερης σε μέλη κομματικής οργάνωσης Αυστριακός Σύνδεσμος Εργατών και Υπαλλήλων αλλά και λόγω της προέλευσής του από το σημαντικότερο κομματικά ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, όπως και του γεγονότος ότι μια εκλογή του φέρεται να στήριζαν οι περισσότεροι των ηγετών των οργανώσεων του Λαϊκού Κόμματος στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια.

"Εναντίον" της ενδεχόμενης επιλογής της κ. Φέκτερ φέρεται να λειτούργησε η ιδιαίτερα σκληρή πολιτική της ως υπουργός Εσωτερικών και η ως εκ τούτου χαμηλή δημοτικότητά της, ενώ ευρύτερα αποδεκτός θεωρείτο ο κ. Μίτερλενερ, ο οποίος δεν αποκλείεται να διαδεχτεί τον κ. Πρελ στο υπουργείο Οικονομικών, θέση που μπορεί ενδεχόμενα να καλυφτεί με τον σημερινό υφυπουργό Οικονομικών Ράιχολντ Λοπάτκα.

Η παραίτηση του κ. Πρελ από όλα τα πολιτικά αξιώματα, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, υπήρξε έκπληξη, καθώς κομματικοί και κυβερνητικοί κύκλοι ανέμεναν μια επιστροφή στα καθήκοντα του μετά τις γιορτές του Πάσχα, έπειτα και από μακρά ανάρρωσή του που κατέστη αναγκαία εξαιτίας των επικίνδυνων για την υγεία του δύο θρομβώσεων και ενός πνευμονικού οιδήματος πο
Keywords
Τυχαία Θέματα