Ο Τζον Λε Καρέ ζήτησε να αποσύρουν το όνομά του

Ο Βρετανός συγγραφέας Τζον Λε Καρέ θα παραμείνει στον κατάλογο για το διετές Διεθνές Βραβείο Man Booker, παρά το γεγονός ότι ζήτησε από τους κριτές να αποσύρουν το όνομά του από τη λίστα των 13 υποψηφίων.

"Είμαι πάρα πολύ κολακευμένος που θεωρούμαι φιναλίστ για το διεθνές βραβείο Man Booker για το 2011", δήλωσε ο δημιουργός του κλασσικού κατασκοπευτικού μυθιστορήματος Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο (A spy who came in from the cold, 1963), και του Και ο Κλήρος έπεσε στον Σμάιλι (Tinker, Tailor, Soldier, Spy,
1974).

"Ωστόσο, δεν ανταγωνίζομαι για λογοτεχνικά βραβεία και για το λόγο αυτό ζήτησα το όνομά μου να αποσυρθεί", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο 79χρονος συγγραφέας το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ντέιβιντ Κόρνγουελ.

Όμως οι διοργανωτές της εκδήλωσης για την απονομή του βραβείου δήλωσαν ότι θα αγνοήσουν τις επιθυμίες του.

"Το όνομα του Τζον Λε Καρέ φυσικά και θα παραμείνει στον κατάλογο", δήλωσε ο Ρικ Γκεκόσκι, επικεφαλής του σώματος των κριτών για την απονομή του Man Booker International Prize του 2011.

"Είμαστε απογοητευμένοι που ο ίδιος θέλει να αποχωρήσει από την περαιτέρω θεώρηση επειδή είμαστε μεγάλη θαυμαστές του έργου του".

Στη λίστα με τους υποψηφίους για το βραβείο, ο νικητής του η οποίου θα ανακοινωθεί στο Σίδνεϊ στις 18 Μαΐου, είναι επίσης οι Φίλιπ Ροθ, Ρόχιντον Μίστρι και Πάλμαν Φίλιπ.

Το βραβείο για το νικητή ανέρχεται σε 60.000 στερλίνες και οι εν ζωή συγγραφείς, των οποίων τα έργα έχουν γραφτεί αρχικά στα αγγλικά, ή είναι εν γένει διαθέσιμα σε αγγλική μετάφραση, είναι υποψήφιοι για εκλογή.

Η διάκριση αυτή τιμά το σώμα του έργου ενός συγγραφέα σε αντιδιαστολή με το ετήσιο Man Booker Prize for Fiction που χορηγείται για ένα μόνο βιβλίο.

Το 2011, κινέζοι συγγραφείς περιλαμβάνονται στην λίστα για πρώτη φορά, όπως ο Ουάνγκ Άνιι, ο οποίος έγραψε Το τραγούδι της Αιώνιας Θλίψης που κυκλοφόρησε το 1996, και ο Σου Τονγκ, του οποίου η νουβέλα Σύζυγοι και Παλλακίδες ήταν η βάση του σεναρίου για την προταθείσα για Όσκαρ ταινία Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια.

Τρεις αμερικανοί συγγραφείς περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο--ο Ροθ, η Μέριλιν Ρόμπινσον και η Αν Τάιλερ-- καθώς και τρείς Βρετανοί--ο Τζέιμς Κέλμαν, ο λε Καρέ και ο Πάλμαν.
Keywords
Τυχαία Θέματα