Ομπάμα: Κύμα ελπίδας σε όλο τον κόσμο

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε σήμερα από το Δουβλίνο --πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη-- την ιστορική επίσκεψη συμφιλίωσης που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ στην Ιρλανδία και υπογράμμισε ότι η ειρηνευτική διαδικασία στο Όλστερ αποστέλλει "ένα κύμα ελπίδας" σε ολόκληρο τον κόσμο.

"Θα ήθελα να πω στον ιρλανδικό λαό πόσο πολύ μας ενθαρρύνει από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη βόρεια Ιρλανδία" υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος , μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι στο Δουβλίνο.

"Αυτό δείχνει ότι η ειρήνη είναι δυνατή και ότι οι λαοί που την επιζητούν επί μακρόν μπορούν να οικοδομήσουν βασιζόμενοι στην ειρήνη νέες σχέσεις" είπε.

"Είδατε, η αυτής Μεγαλειότης βασίλισσα της Αγγλίας ήρθε εδώ, η θέρμη των συνομιλιών και της ανταλλαγής απόψεων βοήθησαν στην επούλωση των τραυμάτων και επίσης πιστεύω ότι ο πρώην πρωθυπουργός Φιτζέραλντ έστειλε σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Αγγλία και την Ιρλανδία ένα μήνυμα πολύ ενθαρρυντικό" συνέχισε ο κ. Ομπάμα.

Ο Γκάρετ Φιτζέραλντ, που υπέγραψε τη συμφωνία ειρήνης του 1985 και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη βόρεια Ιρλανδία, λίγες ώρες πριν πεθάνει σε ηλικία 85 χρόνων μπόρεσε να δει στην τηλεόραση τις εικόνες από την επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στην πατρίδα του.

Η επίσκεψη της βασίλισσας της Αγγλίας προσέφερε στον κόσμο αυτό που χαρακτήρισε ο Ρόμπερτ Κένεντι "ένα κύμα ελπίδας" , πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα αναφερόμενος στον δολοφονημένο το 1968 αμερικανό γερουσιαστή και υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ιρλανδία για να βγει από την οικονομική κρίση "ένα δύσκολο μονοπάτι" που ο ιρλανδικός λαός είναι ικανός να το διαβεί, όπως είπε.

Καταλήγοντας ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε και "στους δεσμούς αίματος" των δύο χωρών αφού όπως επισήμανε πάνω από 34 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ιρλανδικές ρίζες.
Keywords
Τυχαία Θέματα