Οι επιπτώσεις της λαθρομετανάστευσης

Τη διευκόλυνση της νομιμοποίησης των παράνομων μεταναστών και την ισότιμη ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία με πολιτικά δικαιώματα, πρότειναν ως απάντηση στην επιβάρυνση που δέχεται το ασφαλιστικό σύστημα από την αδήλωτη εργασία μεταναστών, οι προσκεκλημένοι της Επιτροπής Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, Σάββας Ρομπόλης (Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ), Θάνος Μαρούκης (ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ) και Ιορδάνης Ψημμένος, (αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου).

Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας
της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, ανέφερε στην εισήγησή του πως η αδήλωτη εργασία ανέρχεται συνολικά στην Ελλάδα, στο 24% του συνόλου των απασχολουμένων, προκαλώντας απώλειες 5 δισ. ευρώ ετησίως, για το σύστημα ασφάλισης.

Το φαινόμενο, όπως ανέφερε, μαστίζει κυρίως τους κλάδους της γεωργίας, των ξενοδοχείων, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία και αφορά, τόσο τους Έλληνες, όσο και τους μετανάστες. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους τελευταίους, ο κ. Ρομπόλης υπενθύμισε το παλαιότερο σύνθημα της ΓΣΕΕ, «μετανάστες - ισότιμοι πολίτες», θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτό, αποτρέπεται το φαινόμενο της προσφυγής των εργοδοτών στην αδήλωτη εργασία, προκειμένου να παρακάμψουν τις υποχρεώσεις τους προς τους έλληνες εργαζόμενους.

Αναπτύσσοντας ακόμα περισσότερο την σκέψη αυτή, ο Ιορδάνης Ψημμένος, παρατήρησε πως «δεν υπάρχει σήμερα κίνητρο τακτοποίησης οφειλής προς δημόσιο οργανισμό εκ μέρους των μεταναστών», καθώς «τα κίνητρα κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι μεγαλύτερα από εκείνα της άτυπης απασχόλησης».

«Είναι εργαζόμενοι, πρέπει να γίνονται πολίτες. Δεν μπορείς να τους ζητάς να ασφαλιστούν σε ένα ταμείο, χωρίς δυνατότητα απόκτησης άλλων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει πουθενά στην ιστορία της κοινωνικής ασφάλισης, να μην εξετάζονται και οι δύο παράμετροι ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ψημμένος, έθιξε και το ζήτημα της «αναβίωσης του δουλεμπορίου» στους τομείς της πορνείας και της υπηρετικής εργασίας, υποστηρίζοντας πως «για να μπορέσει να υπάρξει αρνητική συμβολή στις δύο αγορές, θα πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονη μετατόπιση του πληθυσμού αυτού σε άλλους τομείς», ενώ παράλληλα επικαλέστηκε μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων «ζουν και προοδεύουν» λόγω της ένταξης αλλοδαπών στη γεωργία ή την οικιακή εργασία.

Από πλευράς του, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Θάνος Μαρούκης, υπολόγισε πως οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα ανέρχονται σε 350.000-440.000 άτομα, ενώ οι έγκυρες άδειες παραμονής φθάνουν τις 700.000.. Από αυτούς, οι 140.000 είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και 407.000 στο ΙΚΑ.

Κατά τον κ. Μαρούκη, οι υπολογισμοί του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, για επιβάρυνση του Ε.Σ.Υ. κατά 150 εκ. ευρώ, λόγω της περίθαλψης παρανόμων μεταναστών, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς βάσει του νόμου, οι τελευταίοι δεν δικαιούνται νοσοκομειακής περίθαλψης, παρά μονάχα για έκτακτες περ
Keywords
Τυχαία Θέματα